stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi s svojim zakonskim predlogom za ureditev pravic otrok v primeru smrti staršev

Deli na:
NSi s svojim zakonskim predlogom za ureditev pravic otrok v primeru smrti staršev

Foto: Bobo

NSi je v sredo v DZ vložila predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katerim želijo staršem zagotoviti večjo vlogo pri določanju skrbništva in izvrševanja roditeljske pravice v primeru njihove smrti. S tem so prehiteli Gibanje za otroke in družine, ki je že zbralo podpise za vložitev podobne novele.

NSi predlaga dve zakonski novosti. Uvesti želi možnost, da stari starši pridobijo oziroma lahko izvršujejo roditeljsko pravico do vnukov, ko starši teh otrok niso več živi oziroma se jim odvzame roditeljska pravica.

Prav tako predlagajo, da bi starši z notarskim zapisom ali v veljavni oporoki izrazili svojo voljo glede posvojitve, izvrševanja roditeljske pravice ali skrbništva svojih otrok v primeru njihove smrti. Kot so zapisali pri NSi, podobno pravno ureditev tega področja poznajo v nekaterih primerljivih državah EU.

V NSi opozarjajo, da na tem področju zdaj zeva pravna praznina oziroma je zakon neprimerno urejen. Z novelo zasledujejo načelo zagotavljanja največje možne koristi otrok, svobode odločanja o vzgoji svojih otrok, medgeneracijskega sožitja ter avtonomije urejanja življenjskih razmerij.

Ravno pred tednom dni je začel teči 60-dnevni rok, v katerem mora Gibanje za otroke in družine zbrati 5000 podpisov podpore, če želi v DZ vložiti predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Zadostno število podpisov so sicer že zbrali, a novele še niso vložili v parlamentarno proceduro.

gibanju predlagajo spremembo zakona tako, da bo ta omogočal starim staršem prevzem skrbi za vnuka in tudi posvojitev v primeru, da otrok ostane brez staršev. Predlagajo tudi, da bo moral pristojni organ pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Predlagane spremembe med drugim predvidevajo tudi, da se zaradi varovanja otrokove koristi staršem nemudoma odvzame roditeljska pravica, če ti storijo kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini ali če umorijo zakonca, partnerja, svojega otroka ali otrokove stare starše.