Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novo mesto: Protestni shod za reševanje romske problematike

Deli na:
Novo mesto: Protestni shod za reševanje romske problematike

Foto: Bobo

Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike bo v Novem mestu med 15. in 16. uro pripravila protestni shod, s čimer želi opozoriti na po mnenju njenih članov neučinkovito reševanje romske problematike na Dolenjskem.

Protestirali bodo tako, da bodo z več avtomobili vozili med krožiščema v Bučni vasi in pri trgovskem centru Qlandija.

Predsednik omenjene regijske iniciative Silvo Mesojedec je za STA povedal, da so se za omenjeni način protestiranja odločili, ker so bile vse njihove pobude za reševanje omenjenega vprašanja preslišane in ker ne vidijo druge možnosti, kot da z mirnim protestnim shodom vnovič opozorijo na nestrinjanje s takšno politiko.

Kot meni Mesojedec, "desetletja neučinkovitega reševanja romske problematike na Dolenjskem razdvajajo romsko skupnost in večinsko prebivalstvo". "Večni pozivi prizadetih krajanov, izogibanje politike, da pripravi ukrepe, ki bi Rome popeljali v pozitivno smer, pa so pripeljali do današnjega stanja," pravi.

Ljudje se po njegovem tudi zavedajo, "da država namenja ogromna sredstva Romom, kar pa ne daje pozitivnih rezultatov", hkrati pa so priča "neprestanim zahtevam po urejanju romskih naselij, ki so povečini zgrajena na črno in na tujih zemljiščih".

Mesojedec je pri tem opozoril, da za legalizacijo črnih gradenj veljajo dvojna merila, ena za Rome in precej ostrejša za druge državljane. "Na eni strani se za Rome in njihove črne gradnje vedno najde rešitev, za preostale državljane, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov znajdejo v težavah, pa se nihče ne zanima," je opozoril.

Dodal je, da se bližnji sosedi "romskih getov" soočajo s težavami, "katerih niti ne prijavljajo več, saj ne vidijo možnosti povračila škode in imajo zaradi tega zgolj dodatne težave".

Ljudje postajajo apatični, preostali, "ki nimajo neposrednih težav, pa menijo, da tako ali drugače ne morejo ničesar spremeniti, in se od te teme raje odmaknejo". "Po drugi strani pa so s takšnim pristopom nadaljnje getoizacije njihovih naselij prizadeti tudi sami Romi," je še poudaril Mesojedec.