900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novinar Mladine nadleguje oglaševalce oddaje Borisa Cipota zaradi intervjuja z Brščičem

Deli na:
Novinar Mladine nadleguje oglaševalce oddaje Borisa Cipota zaradi intervjuja z Brščičem

Saj ni res, pa je. Novinar Mladine Borut Mekina po zgledu Domena Saviča nadleguje oglaševalce oddaje Sreda v sredo, ki jo vodi Boris Cipot, zaradi kontroverznega intervjuja z Bernardom Brščičem.

Tako je enemu izmed njih pisal: »Konec aprila, kot ste morda zasledili, je Bernard Brščič v oddaji Sreda v Sredo, ki jo vodi Boris Cipot, zanikal obstoj holokavsta. /…/ med prekinitvami so bile vaše reklame. Lahko prosim preverite, kdo in zakaj je podpisal pogodbo o oglaševanju in zakaj ste se odločili za sponzoriranje te oddaje, ki ima tedensko na sporedu podobne teme?«

Cipot kot urednik oddaje seveda ne more biti odgovoren za besede intervjuvanca. A sicer tudi Brščič v samem intervjuju ni dobesedno zanikal holokavst. V kolumni za aktualno številko Reporterja je sporno izjavo pojasnil takole: »Nemci, še zlasti tisti, ki so rojeni po drugi svetovni vojni, ne morejo nositi kolektivne krivde za holokavst, tako kot Slovenci ne moremo nositi kolektivne krivde za genocid v Rogu, Hudi Jami ali Teharjah.«

Še več: v omenjeni kolumni je obsodil holokavst in tudi druge genocide: »O holokavstu kot tudi o drugih genocidih je potrebno govoriti in jih proučevati. In to svobodno. Brez dirigiranja levih fašistov. Zlasti pa poskrbeti, da se ne bodo več ponovili.«

Revija Mladina večkrat piše tudi o povojnih pobojih, na podlagi njenega pisanja je mogoče sklepati, da jih prej zagovarja kot obsoja. Podobno velja tudi za zločine nekdanje tajne službe Udbe. Pred časom so celo objavili intervju z njenim nekdanjim načelnikom Janezom Zemljaričem, v katerem je opravičeval akcijo zoper Stjepana Crnogorca ter hrvaške emigrante izenačeval z ustaši. Kot je znano, je Mladina v lasti ostankov nekdanje udbovske pralnice denarja v zamejstvu.

Doslej še ni nikomur prišlo na pamet, da bi nadlegoval oglaševalce Mladine in jih spraševal, zakaj se odločajo za sponzoriranje tednika, ki v svojih prispevkih poveličuje nekdanji komunistični totalitarni režim in zagovarja njegove zločine. Morda bo pa novinar Mekina s svojo akcijo komu dal takšno idejo.

IZJAVA ZNP O OMEJEVANJU MEDIJSKE SVOBODE

N​ovinar Mladine Borut Mekina je z novinarskim vprašanjem razkril vso bedo slovenskega politično usmerjenega novinarstva. Postavil se je v vlogo strička iz ozadja, ki po naročilu pravih stricev skrbi za pravovernost pri malih ribah. Pokazal je na tesno sprego med državnimi in paradržavnimi podjetji ter​ mediji, ki je botrovala pri blokadi oglaševanja na številnih "nepravovernih" medijih.

​Tovrstna politika vladajoče levice ob pomoči dominantnih medijev je botrovala zlomu Slovenca, Jutranjika​, TV3 itd. Tovrstna politika še danes postavlja v neenakopraven položaj na trgu vse katoliške in nelevičarske medije.

Kaj nam pomaga ustavno zagotovljena svoboda medijev, če jo po svoje krojijo dominantni mediji v službi vladajoče politike. Reakcija kaže tudi na refleks novinarjev iz nekih drugih časov, ko je bila vsak najmanjša kritika oblasti vzeta kot frontalen napad in je bil novinar kriv za besede, ki jih je izrekel njegov sogovornik. Mimogrede, Bernard Brščič v intervjuju ni nikjer zanikal obstoja holokavsta, v kar se lahko prepr​i​ča tudi vsak poslušalec.

​A tudi če bi to storil, bi za njegovo izjavo ne smeli kaznovati medija s prekinitvijo pogodbe o oglaševanju.​

Pisma novinarja Mekine oglaševalcem so dokaz, da se praksa prejšnj​e​ga režima, ko so bili novinarji podaljšana roka levičarskega režima, tudi po četrt stoletja ni prenehala.

Tino Mamić, predsednik ZNP