stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova o Toninovi kavi z Janšo: Da nekdo nekoga povabi na kavo, še ne pomeni spremembe politike

Deli na:
Novakova o Toninovi kavi z Janšo: Da nekdo nekoga povabi na kavo, še ne pomeni spremembe politike

Foto: Primož Lavre

Evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle je včeraj poudaril, da mora stranka biti povezovalna tako navznoter kot navzven. Na novinarsko vprašanje, ali se NSi vrača v naročje prvaka SDS Janeza Janše, pa je odgovoril, da ravnanja vodje NSi Mateja Tonina ne razume na ta način. "Mislim, da je prišlo samo do normalizacije odnosov," je dejal.

Med vidnimi udeleženci včerajšnje programske konference v Ljubljani, na kateri NSi predstavlja volilni program, sta tudi evropski poslanec iz vrst NSi Peterle in nekdanja predsednica Ljudmila Novak. Vsebino konference je Peterle označil kot uro resnice glede razmer v državi. Program je zelo dober in treba ga je preliti v govorico, ki jo bodo ljudje razumeli in na volitvah tudi nagradili, je poudaril.

Novakova je ocenila, da je za stranko na parlamentarnih volitvah realno dosegljiv rezultat okoli 10 odstotkov. Delovanje stranke v zadnjih letih je bilo namreč dobro in NSi je pridobivala ugled in moč ter izboljševala rezultat, je povedala.


Tudi nekdanja predsednica v pogovoru med v. d. predsednika NSi Toninom in prvakom SDS Janezom Janšo ne vidi nič slabega. Meni namreč, da so pogovori in spoznavanje potrebni in pomembni. "Da nekdo nekoga povabi na kavo, še ne pomeni spremembe politike," je poudarila in dodala, da bodo o morebitnih koalicijskih povezavah NSi z drugimi strankami odločali organi stranke.

Tonin pa je v izjavi za medije ob robu konference še dejal, da bo stranka pod njegovim vodstvom sodelovala z vsemi, s katerimi se bodo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje. Na prvi pogled je zagotovo nekaj točk, pri katerih bi se lahko uskladili tudi s SDS, a programskih pogovorov niti še niso začeli. Poleg tega tudi ni prepričan, ali bodo uspeli vzpostaviti medsebojno zaupanje.

Prihodnje volitve bodo po njegovih besedah posebne zlasti po tem, da bo DZ zelo razdeljen, zato bo toliko bolj zahtevno oblikovati vladno koalicijo. To je posledica proporcionalnega volilnega sistema, ki skrbi za medsebojne pogovore in iskanje skupnih rešitev, je še pojasnil.