atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova uprava Vzajemne

Deli na:

Senat Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je danes izdal odločbo o izredni upravi v zavarovalnici Vzajemna. Izredno upravo vodi Dušan Kidrič, v njej pa je še Irena Kos, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor AZN Mihael Perman. Izredna uprava je imenovana za devet mesecev.

Senat Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je danes izdal odločbo o izredni upravi v zavarovalnici Vzajemna. Izredno upravo vodi Dušan Kidrič, v njej pa je še Irena Kos, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor AZN Mihael Perman. Izredna uprava je imenovana za devet mesecev.

Agencija se je za izdajo odločbe o izredni upravi odločila, ker v tej zavarovalnici "ni delovala relacija med nadzornim svetom in upravo, s čimer ni bila vzpostavljena ustrezna struktura notranjih nadzorov, kar je potencialno omogočalo zlorabo na Vzajemni", je odločbo povzel Perman.

Odločbo so že vročili Vzajemni in že ima pravno veljavo, tako da imata izredna upravitelja Dušan Kidrič, ki prihaja iz vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ter Irena Kos, ki je zaposlena na AZN v sektorju za računovodstvo in analize ter ima licenco za pooblaščenega revizorja, že vsa pooblastila.

Pooblastila nadzornega sveta Vzajemne so prešla na AZN, v času izredne uprave pa skupščina nima nobenih pristojnosti, razen sklica skupščine za namen povečanja osnovnega kapitala, "kar pa v Vzajemni ni potrebno", dodaja Perman.

Posli zavarovalnice bodo tekli normalno naprej. Kot je dejal Kidrič, bo izredna uprava delala, kot bo najbolje za zavarovance in za družbo ter bo omogočalo razvoj družbe. Sodelovanje zavarovancev je označil kot eno bistvenih prvin Vzajemne, zato želi to urediti tako, da se bo vnaprej vedelo kako in pod kakšnimi pogoji bo izražanje stališč možno.

Izredna uprava bo po Kidričevih besedah pregledala celotno delovanje Vzajemne, med drugim vse pogodbe, ki se še niso iztekle. Kot pravi, bo "prav gotovo prišlo do sprememb v zasedbi zaposlenih, ker bomo ugotovili, da so določene stvari vodene tja, kamor menimo, da ni potrebno". Dodal je, da se bodo z vsemi pogovorili. Na novinarsko vprašanje, kaj bo z nekdanjim predsednikom uprave Boštjanom Averjem, ki naj bi sklenil svetovalno pogodbo z Vzajemno, je Kidrič odgovoril, da "mu ne bomo onemogočili, da odide".

Agencija je s postopkom, ki je pripeljal do danes izdane odločbe, začela potem, ko je bil (v začetku maja) razrešen član uprave Peter Pustatičnik, je pojasnil Perman. Postopki dokazovanja zahtevajo svoj čas in sovpadanje imenovanja izredne uprave z zahtevo po sklicu izredne skupščine je naključno, pravi Perman. Dodaja, da imenovanje izredne uprave ni uperjeno proti upokojencem. Te naj bi povabili k sodelovanju in jih v polni meri vključili v razpravo o prihodnosti Vzajemne.

Kot je znano, je Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) izredno skupščino Vzajemne sklicala za 6. november in jo namerava izpeljati v vsakem primeru. Če bodo sklepi neveljavni, naj bi uporabili vsa pravna sredstva. Perman te namere danes ni želel komentirati.

Kidrič pa je dodal, da prenehanje pristojnosti skupščine ne pomeni, da tisto, kar bi se obravnavalo na izredni skupščini, ne bo upoštevano. Po njegovih besedah bodo predstavnike ZDUS na sestanek povabili že prihodnji teden.

Po besedah podpredsednika ZDUS Mirka Miklavčiča imenovanje izredne uprave Vzajemne v tem trenutku pomeni "toliko, kolikor so bile zdaj menjave uprav s strani nadzornikov, ki so se dogajale nekaj dni nazaj". Poteze AZN ni želel komentirati, se je pa ob tem vprašal, zakaj tega AZN ni storil že prej. "Vzajemna si sicer v vsakem primeru zasluži strokovno in modro upravo, ustrezen nadzor in normalno delovanje članstva preko organov," je za STA dejal Miklavčič.

Miklavčič pravi, da bodo na izredni skupščini 6. novembra o morebitnih spremembah v nadzornem svetu sprejeli ustrezne sklepe. "Potem bomo videli, kdo bo lahko te sklepe oviral in zakaj jih bo oviral," je poudaril. Glede napovedi o vključitvi upokojencev v razpravo o prihodnosti Vzajemne, je Miklavčič dejal, da mora Perman članstvu pomagati, da bo "odigralo svojo vlogo v svojem podjetju".

Perman je glede morebitnega izvajanja življenjskih zavarovanj v Vzajemni povedal, da je Vzajemna vlogo na AZN že oddala, da pa je senat AZN odločanje o njej zamrznil, saj skušajo o tem sprožiti čim širšo razpravo.

Izredna upravitelja bosta v času mandata izredne uprave uslužbenca Vzajemne in bosta z AZN, ki v času izredne uprave opravlja funkcijo nadzornega sveta, sklenila pogodbo. Zaposlitev Kosove na AZN bodo v tem času zamrznili, Kidrič pa bo v 80 odstotkih zaposlen pri Vzajemni, v 20 odstotkih pa še vedno na Umarju. Podrobnosti o plačilu danes še niso vedeli, je pa Kidrič dejal, da je po njegovem treba upoštevati priporočila vlade glede plač v podjetjih v državni lasti, saj da gre pri Vzajemni za javni interes.