Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov petelin slovenske »kukuriku« koalicije: stranka Marjana Šarca skupaj z levim trojčkom

Deli na:
Nov petelin slovenske »kukuriku« koalicije: stranka Marjana Šarca skupaj z levim trojčkom

Marjana Šarca na poti do predsednika države podpira žena Barbara. - Foto: Mediaspeed

Rezultat referenduma o drugem tiru je pokazal določeno stanje duha, razpoloženja javnosti in tudi to, da nadaljevanje sedanje koalicije dopolnjene še s kakšno stranko ni povsem izključeno.

Treba pa je upoštevati, da so bili zagovorniki drugega tira v kampanji zelo dobro organizirani, uporabili so tudi proračunska sredstva za financiranje kampanje in vpregli v svojo kampanjo državna podjetja, kar se je zgodilo prvič. Njihovi nasprotniki in različne civilne iniciative pa so v referendumski kampanji delovali kot razbita vojska, ki niti ne nastopa niti ne govori zelo usklajeno. 

SMC po mojem nima možnosti za zmago na parlamentarnih volitvah. Prvič lahko volitve dobiš z obljubami o morali in etiki, v drugo pa bodo odločilni konkretni rezultati, a teh SMC nima. Bolj ali manj je že jasno, da izgublja tudi primat na levici, bo pa verjetno prišla v parlament. 

Predvidevam, da bo stranka Marjana Šarca nastopila na parlamentarnih volitvah ter bi skupaj z levim trojčkom ter še kakšno levo stranko pomenila nekakšno levo kukuriku koalicijo po hrvaškem zgledu. 

Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bo relativna zmagovalka volitev SDS, hkrati pa tudi, da desna sredina ne bo imela večine v parlamentu. Zato bo strategija stricev iz ozadja, da z neformalno kukuriku koalicijo oziroma z več listami skupaj dobijo dovolj poslancev za sestavo vlade, pri čemer bi bil mandatar predsednik tiste leve stranke, ki bi dobila največ glasov. 

Potem ko je sodišče odločilo, da se nekateri ključni dokazi zoper Jankovića uničijo, se zdi, da se bo tudi on ponujal levici kot potencialni mandatar, na to pa Židan in njegova ekipa ne bodo pristali.

Foto: Primož Lavre

Za zanesljivo oblikovanje koalicije je za SDS pomembno, da v parlament prideta vsaj še dve desni stranki in SNS oziroma kakšna liberalna sredinska lista. Pri oblikovanju koalicije po volitvah bo mogoče celo bolj kot to, kdo bo relativni zmagovalec, pomembno, katere male stranke na levici in desnici bodo prišle v parlament in katere bodo ostale pod parlamentarnim pragom.

Veliko volivk in volivcev je še neopredeljenih, zato bo kot običajno najbolj pomembno, kaj se bo dogajalo spomladi v zadnjih mesecih pred volitvami in kdo bo znal nagovoriti in aktivirati še neopredeljene in pasivne volivce, da bodo prišli na volitve.