Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NKBM pravnomočno izgubila tožbo proti šestim nekdanjim zaposlenim

Deli na:
NKBM pravnomočno izgubila tožbo proti šestim nekdanjim zaposlenim

Foto: Bobo

NKBM tudi pravnomočno ni bila uspešna s tožbo proti šestim nekdanjim zaposlenim zaradi obnove kreditov Pom Investu in Celjski borzni hiši. Višje delovno in socialno sodišče je tožbeni zahtevek v višini 11,5 milijona evrov zavrnilo kot neutemeljen, poroča današnje Delo. Gre za prvo pravnomočno sodbo glede odškodninskih tožb NKBM proti zaposlenim.

Višje sodišče je s tem potrdilo odločitev prvostopenjskega delovnega sodišča, je po pisanju časnika povedala Simona Preininger, odvetnica nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča, ki je v postopku stranski udeleženec.

Med toženimi ni nekdanjega prvega moža Kovačiča in članice njegove uprave Manje Skernišak. Kot je pred časom poročalo Delo, je banka tožbo vložila proti nekdanjim zaposlenim Alojzu Jarcu, Simonu Hvalcu, Kseniji Mrevlje, Petru Budini, Danieli Atelšek in Aniti Okretič.

Kovačič in Skernišakova v tožbo na delovnem sodišču nista bila vključena, saj proti njima tožba teče na mariborskem okrožnem sodišču, a imata oba po pisanju časnika v postopku status stranskega udeleženca.

To je po današnjem pisanju Dela prva pravnomočna sodba glede odškodninskih tožb, ki jih je banka vložila proti nekdanjim zaposlenim. Sodišče je ugotovilo, da toženi nekdanji člani kreditnega odbora in predlagatelji odločanja na kreditnem odboru niso kršili internih aktov banke in zakonov. Izdelana so bila bonitetna poročila, pridobili so ocene bonitetne razvrstitve, bili so seznanjeni s poslovanjem kreditojemalcev, je navedla Preiningerjeva.

Prvostopenjsko delovno sodišče je sicer zavrnilo tudi tožbena zahtevka NKBM zoper nekdanje zaposlene v dveh drugih sporih, in sicer zaradi kreditiranja Centra Naložb ter Gradisa Celje in Stavbarja gradnje. Banka za kreditiranje omenjenih družb toži tudi Kovačiča in nekdanjo članico uprave Skernišakovo. Okrožno sodišče je odločilo, da je tožbeni zahtevek utemeljen, a je nato višje sodišče sodbo razveljavilo in tožbo vrnilo okrožnemu v ponovno odločanje.