Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nižje plače

Deli na:

Vlada je na današnji seji pripravila predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s katerim bi 1690 funkcionarjem izvršne in sodne veje oblasti znižali plače za štiri odstotke. Predlog je na novinarski konferenci po seji vlade podrobneje predstavila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Vlada je na današnji seji pripravila predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s katerim bi 1690 funkcionarjem izvršne in sodne veje oblasti znižali plače za štiri odstotke. Predlog je na novinarski konferenci po seji vlade podrobneje predstavila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Predvideno je, da bi znižanje veljalo od 1. aprila letos do 1. aprila prihodnje leto, je povedala ministrica in pojasnila, da naj bi prihranki v enem letu začasne veljave tega interventnega zakona znašali 2,5 milijona evrov, in sicer brez upoštevanja nadomestil za bivše funkcionarje, ki bi jih ravno tako znižali za štiri odstotke.

Pavlinič Krebsova je tudi pojasnila, da predlagani zakon ne vključuje plač predsednika in podpredsednikov DZ, generalnega sekretarja DZ ter poslancev, ker so ti že sami pripravili poseben predlog zakona. Na vseh treh postavkah, tj. pri plačah funkcionarjev izvršilne, sodne in zakonodajne veje oblasti ter pri nadomestilih bivših funkcionarjev pa je ocenjeni prihranek v letu dni od 2,8 do treh milijonov evrov.

Pavlinič Krebsova je podrobneje pojasnila, da se z zakonom znižujejo plače plačne skupine A, ki je urejena v prilogi 3 zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlagani zakon plače funkcionarjev znižuje tako, da se funkcionarjem od plače odšteje štiri odstotke njihove osnovne plače, kar pomeni en plačni razred.

Ker se znižajo plače vsem funkcionarjem v tej plačni skupini, menijo, da ostajajo razmerja med funkcionarji enaka, kot so določena v veljavnem zakonu, in da je predlog "primeren in uravnotežen", je dejala ministrica za javno upravo. Premier Borut Pahor pa je poudaril, da so to edini javni uslužbenci, ki se jim bo zaradi varčevanja plača znižala.

Ministrica je poudarila, da sistem določanja plač funkcionarjem ostaja nespremenjen. Vzporedno, na podlagi sklepa vlade, pa želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča in odpraviti plačna nesorazmerja, kot jih je glede sodne veje oblasti ugotovilo ustavno sodišče. "Ta ukrep na to ne bo vplival, ker smo dolžni do meseca junija sprejeti odločitev, da odpravimo to neustavnost," je še pojasnila Pavlinič Krebsova.

Vlada znižanje funkcionarskih plač predlaga zaradi zagotovitve stabilnosti javnih financ v letu 2009, je zapisano v sporočilu za javnost, kjer je še navedeno, da bo vlada državnemu zboru predlagala, da predlog zakona obravnava na izredni seji in ga sprejme po nujnem postopku.