državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ni šala! Sodni svet posnetek o Betettovi označil za napad slovensko državo

Deli na:
Ni šala! Sodni svet posnetek o Betettovi označil za napad slovensko državo

Foto: YouTube

Ja, bilo je samo še vprašanje časa, kdaj se bo v zvezi z osramočeno podpredsednico Vrhovnega sodišča RS Nino Betetto oglasil sodni svet. In ni razočaral. Svetniki so ugotovili, da je bil s posnetkom Kdo je Nina Betetto (Who is Nina Betetto?), ki je bil objavljen na YouTubu, pozor, »kršen neodvisni položaj sodnice«.

Sodni svet je na včerajšnji 75. seji takole obrazložil svojo ugotovitev: »Sodni svet meni, da so na posnetku z namenom osebnega razvrednotenja sodnice navedene neresnične trditve: da je sodnica v Sloveniji poznana kot velika kršiteljica človekovih pravic, da je hotela legalizirati medvojne in povojne poboje in da je imela ključno vlogo v politično motiviranem postopku Patria.«

Po mnenju sodnega sveta v prispevku izražena mnenja nimajo opore v dejstvih in so očitno podana z zaničevalnim namenom. Predstavljajo napad na verodostojnost vseh institucij, ki so v Republiki Sloveniji sodelovale v postopku izbire kandidatov za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Sodni svet ocenjuje, da je namen prispevka ustrahovanje sodnice, kar predstavlja resno grožnjo tako za neodvisnost sodnice kot za neodvisnost sodstva kot celote.

Pravzaprav je težko verjeti, kako zelo je sodni svet zmotil nek zasebni videoposnetek, ki je bil objavljen na YouTubu in ima nekaj manj kot 2.000 ogledov. Še bolj pa skrbi, da se sodni svet zgraža nad mnenji zasebnikov, ki naj bi s ustrahovali sodišče, in nadnje pošilja organe pregona, češ da gre z objavo posnetka za napad na vse institucije v Sloveniji, ki so sodelovale v postopku izbire kandidatov za Strasbourg.  Povedano drugače. Sodni svet da med vrsticami vedeti, da država ne sme več dopustiti mnenj o sodnikih, naj bodo zasebna ali uradna. Še posebej če niso usklajena s sodiščem

Spomnimo. Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je s svojo kandidaturo za sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu doživela brodolom. Zanjo je glasovalo samo 14 predstavnikov od skupaj 134 prisotnih delegatov. Zato je potrebno njeno podobo v javnosti zdaj popraviti. Na tem dela v zakulisju sedanji predsednik Branko Masleša, oglašajo se sodniki, na delu so mediji (o tem je kolega Nenad Glücks pisal tukaj), zdaj je svoje mnenje podal še sodni svet.