mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ni obrobni problem

Deli na:

Evropski poslanec Lojze Peterle je v pogovoru za današnjo izdajo Večera poudaril, da Hrvaška problema v približevanju EU ne more rešiti brez Slovenije ali proti njej. Meni tudi, da bi bilo najboljše, če bi se državi dogovorili, da pri določanju meje ne upoštevata ničesar, kar ni v skladu s tistim, kar sta zapisali 25. junija 1991.

Evropski poslanec Lojze Peterle je v pogovoru za današnjo izdajo Večera poudaril, da Hrvaška problema v približevanju EU ne more rešiti brez Slovenije ali proti njej. Meni tudi, da bi bilo najboljše, če bi se državi dogovorili, da pri določanju meje ne upoštevata ničesar, kar ni v skladu s tistim, kar sta zapisali 25. junija 1991.

"Takrat smo oboji rekli, da bomo upoštevali takratno stanje. Nejasnosti je treba strokovno ugotoviti, če bi bile razlike velike, pa je treba najti politični dogovor. Pri tem ne pomagajo nobene mišice," pravi Peterle, ki je bil ob osamosvojitvi na čelu slovenske vlade.

V zvezi z vtisom, da ima Hrvaška v Bruslju celo več podpore kot Slovenija, je Peterle dejal, da je Hrvaška šla "v močno in konstantno lobiranje", vendar pa lahko svoj cilj doseže "samo z doslednim izpolnjevanjem pristopnih zavez in z odprtostjo za politično rešitev odprtih vprašanj s Slovenijo".

Če bo Hrvaška skušala rešitev doseči s pritiski, se bo rešitev odmikala, opozarja Peterle. Čudi pa ga, da se premiera ne moreta najprej nekje sestati in šele nato povedati, da sta se srečala. "Vse skupaj je treba urediti tako, da bosta zmagala oba, sicer rešitve ne bo. To pa je mogoče le s tiho diplomacijo, kokodakati pa šele potem, ko bo zneseno jajce."

Na vprašanje, ali se strinja z Janezom Janšo, ki govori o tem, da je v Sloveniji ideološki beton še vedno zelo trden, Peterle odgovarja, da je betona res še precej in tranzicija še ni končana, "gotovo pa skorja na betonu ni takšna kot leta 1991 ali deset let kasneje".

Sicer pa nekdanji vodja krščanskih demokratov vztraja, da Slovenija potrebuje "moderno demokrščansko stranko evropskih standardov". NSi je po njegovih besedah iz parlamenta izpadla, potem ko je del stranke sprejel podrejeno vlogo SDS, ali bo stranki vrnitev v parlament uspela, pa je po Peterletovi oceni odvisno od novega vodstva.

"Vodstvu stranke svetujem, naj prevzame povezovalno vlogo, v takem procesu pa bi tudi sam z veseljem sodeloval in ga podpiral," pravi in obenem opozarja, da ni potrebno samo novo vodstvo, temveč tudi nov duh v stranki.

Stranka mora biti ves čas zelo dejavna in mora čim hitreje poskrbeti za novo identiteto, da je ne bo mogel nihče več imeti za svoj dodatek, pravi. "Tudi na vprašanje, kako so lahko šli trije njeni ljudje, Šturm, Pogačnik in Cotmanova, v Janševo vlado v senci, ne da bi na organih stranke kaj takega obravnavali, je treba odgovoriti," je za Večer še dejal Lojze Peterle.