Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nevladne organizacije bodo z denarjem davkoplačevalcev medije poučevale, kako poročati o migrantskih otrocih

Deli na:
Nevladne organizacije bodo z denarjem davkoplačevalcev medije poučevale, kako poročati o migrantskih otrocih

Foto: Bobo

Pravno-informacijski center (PIC) nevladnih organizacij in Unicef Slovenija bosta v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije (DNS) vzgajala novinarje, kako odgovorno poročati o migrantskih otrocih.

V ta namen organizirajo delavnico za novinarje, da bodo »okrepili znanje o mednarodni zaščiti in pravicah migrantskih otrok v Sloveniji«.

Nobenega dvoma ni, da so otroci ranljiva skupina, še zlasti begunski brez spremstva, toda ni povsem jasno, v čem bi se »odgovorno« poročanje o migrantskih otrocih razlikovalo od »odgovornega« poročanja o slovenskih otrocih. Naloga medijev je namreč korektno informiranje o dogodkih in komentiranje brez olepšav, nikakor ne vzgajanje bralcev, poslušalcev in gledalcev. A očitno je delavnica nekakšno logično nadaljevanje projekta Spoštuj besede, ki ga financira Evropska unija in kjer so nedavno izdali navodila, kako morajo mediji poročati o migrantih.

 V navodilih so pod geslom »etično novinarstvo proti sovražnemu govoru« zapisana pravila politično korektne terminologije. Priporočajo, da je treba objavljati več pozitivnih zgodb, če pa migranti zagrešijo zločin, se etnično in versko ozadje ne sme navesti, razen če tega ne zahteva zgodba. Vodnik novinarjem tudi nalaga, da morajo biti »pozorni na politične in družbene akterje, ki širijo sovraštvo«.

Podobno srečanje je PIC organiziral že lani, ko je bil govor o tem, da migrantski otroci pomanjkljivo dostopajo do socialnih, zdravstvenih in izobraževalnih storitev, ničesar pa o tem, da integracija v novo okolje pomeni tudi spoštovanje kulture in regulative države gostiteljice. Zato bo zanimivo opazovati, kako bodo mediji uporabili znanje, ki ga bodo pridobili na delavnici, da bodo ustvarjali »podporno okolje« za »dobro počutje« migrantskih otrok.