zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neuspešna kandidata za direktorja UKC v akcijo pošiljata sodišče in KPK

Deli na:
Neuspešna kandidata za direktorja UKC v akcijo pošiljata sodišče in KPK

Foto: Bobo

Maja Potokar in Zvonko Hočevar, ki ju je razpisna komisija izločila iz tekme za generalnega direktorja UKC Ljubljana, saj da ne izpolnjujeta razpisnih pogojev, sta se vsak po svoje odločila izpodbijati postopke okoli zadnjega razpisa ter izbora generalnega direktorja UKC. Potokarjeva se je obrnila na KPK, Hočevar pa na delovno sodišče.

Ta teden je sicer Andraž Kopač nastopil svoj mandat generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, a s tem se zapleti glede razpisa, na podlagi katerega je bil imenovan, in postopka izbire kandidatov očitno niso zaključili.

Razpisna komisija UKC, ki je pregledovala prijave za generalnega direktorja, je namreč med osmimi prijavljenimi izločila dve kandidaturi, češ da ne izpolnjujeta pogojev. Gre za Potokarjevo, javnosti nepoznano, in kirurga Hočevarja, ki se je že v preteklosti potegoval na to mesto.

Potokarjeva se je po neuradnih informacijah pritožila na protikorupcijsko komisijo, kjer so za STA potrdili, da so prejeli "prijavo v zvezi s postopkom izbire kandidata za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana". Ker pa je postopek s prijavo trenutno v fazi predhodnega preizkusa, več informacij zaenkrat ne morejo posredovati.

Hočevar, ki trdi, da izpolnjuje z razpisom zahtevane pogoje, pa bo za dokazovanje svojega prav uporabil sodne poti. Kot je pojasnil za STA, od UKC ni prejel utemeljitve, da ne izpolnjuje pogojev, pač pa samo obvestilo o neimenovanju.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar ob izboru Andraža Kopača za generalnega direktorja ni pojasnil, katerih pogojev Potokarjeva in Hočevar nista izpolnjevala.

V UKC Ljubljana ne želijo razkriti, na podlagi katerih razlogov je razpisna komisija ocenila, da Potokarjeva in Hočevar ne izpolnjujeta pogojev. Na vprašanje STA so namreč odgovorili, da zadeve ne morejo komentirati, ker tečejo pravni postopki. Prav tako ni jasno, ali sta se omenjena kandidata odločila za pritožbo na odločitev sveta UKC.

Tudi iz zapisnika s takratne seje UKC, ki je dostopen na spletnem portalu Portalplus, ni razvidno, na podlagi česa je svet ocenil, da Hočevar ne izpolnjuje razpisnih pogojev. Je pa razvidno, da ga je Glažar spraševal o vodstvenih izkušnjah. Iz dokumentacije, ki jo je Hočevar posredoval STA, je razvidno, da je od leta 2001 vodja službe za trženje storitev v UKC.

Razpis za generalnega direktorja je zahteval, da mora kandidat imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja.

Kopač je sicer ta teden prevzel posle od dosedanje vršilke dolžnosti generalnega direktorja Brigite Čokl. Kot je dejal ob uradni primopredaji, bo to, da ne prihaja iz zdravstva, morda celo prednost, med svojimi prioritetami pa je izpostavil resne finančne težave bolnišnice.