nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neuradno: Katičeva ponovno skuša zamenjati Ostermana

Deli na:
Neuradno: Katičeva ponovno skuša zamenjati Ostermana

Načelnik generalštaba SV Andrej Osterman in ministrica Andreja Katič. - Foto: Bobo

Ministrica za obrambo Andreja Katič (SD) se je spet spravila na Andreja Ostermana, načelnika generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV), in naj bi v kratkem predlagala njegovo zamenjavo.

Ministrica Andreja Katič naj bi v kratkem vladi predlagala zamenjavo načelnika GŠ SV. Poskusila je sicer že večkrat, a ji ni uspelo; nazadnje jeseni, ko je bil njen favorit za zamenjavo 56-letnega Andreja Ostermana brigadir Roman Urbanč. Reporterjev  neuradni, a zanesljivi vir pravi, da zamenjavo v razgovorih opravičuje s tem, da Osterman bolj kot njo posluša poslanca SDS Žana Mahniča. Kar je seveda smešno.

Osterman se je Katičevi zameril predvsem, da je kot veteran Vojne za Slovenijo poslal ob 25. obletnici vojne enoto Slovenske vojske na proslavo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki ga vodi Aleš Hojs. Pri tem seveda pozablja, da Osterman pošilja enote tudi na proslave Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB, se pravi k njenim ideoloških prijateljem oziroma na proslave organizacije, ki je ostanek totalitarnega komunističnega režima.

Prav tako gre Katičevi v nos stalno Ostermanovo opozarjanje na finančno podhranjeno Slovensko vojsko. Osterman je tako uspel brez ministrice zagotoviti SV dodatnih 16 milijonov evrov konec lanskega decembra, ko je v proračunu ostal denar. S tem je dokazal, da je upravičeno njegovo opozarjanje, da se SV jemlje preveč sredstev. Ta denar je SV namenila Cerarjeva SMC in ne njena SD.

Sicer je novi favorit Katičeve za načelnika brigadir Branimir Furlan, ki je zaslovel kot član komisije za Patrio in je v javnem pismu oblatil nekdanjo ministrico Ljubico Jelušič, pri kateri je kasneje doktoriral. Je oficir nekdanje JLA, kot poveljnik 1. brigade SV pa je želel zabrisati korenine brigade iz leta 1991, kar je naletelo takrat na velike kritike. Furlan naj bi od Katičeve zahteval, da dobi še pred imenovanjem za načelnika od predsednika Boruta Pahorja čin generala.