Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nesramnost: Krkoviča ponovno vlačijo na sodišče - prav na dan ustanovitve MSNZ

Deli na:
Nesramnost: Krkoviča ponovno vlačijo na sodišče - prav na dan ustanovitve MSNZ

Foto: Bobo

Tone Krkovič se mora 17. maja znova zglasiti na sodišču na zagovor zaradi zaradi sestrelitve helikopterja JLA nad ljubljansko Rožno dolino med osamosvojitveno vojno. Poleg še ene osebe je tedaj umrl pilot Toni Mrlak, čigar vdova Emilija Mrlak zdaj zasebno preganja Krkoviča in mu očita dve kaznivi dejanji umora po kazenskih zakonikih bivše socialistične Jugoslavije. Krkovič opozarja, da je na zaslišanje vabljen prav na datum ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite, katere vodja je bil prav on.

Krkovič je za pravno pomoč v sodnem procesu prosil obrambno ministrico Andrejo Katič. Po novih potezah subsidiarnih tožilcev ugotavlja, da si brez pomoči ekspertov za mednarodno vojno pravo ne bo mogel zagotoviti pravne varnosti, je pisal ministrici in prosil za sestanek s pooblaščeno osebo z ministrstva in generalštaba.

Mrlakova trdi, da je Krkovič ukazal sestrelitev helikopterja, čeprav naj bi se pokojni pilot dogovarjal za prelet s helikopterjem na slovensko stran. Krkoviču, takratnemu poveljniku 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe, vdova očita, da je vedel za dogovarjanje, a je izneveril Mrlakovo zaupanje, kar po mnenju Mrlakove "njegovo ravnanje dela način storitve umora posebej zahrbtnega".

Vabilo s sodišča

O Mrlakovi smrti je pred leti izšla knjiga Skrito povelje avtorice Drage Potočnjak. Predstavitve knjige se je udeležila tudi Emilija Mrlak, spominja Krkovič, ki ob tem izpostavlja njeno tedanje srečanje gostom predstavitve Milanom Kučanom.