ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepotrebno razburjanje

Deli na:

Predsednik DZ France Cukjati je v današnji izjavi za novinarje pojasnil, da pisma podpredsednika DZ Saša Pečeta ne more šteti kot odstopno izjavo. Svoje četrtkovo ravnanje, ko je prevzel vodenje parlamenta, predsednik DZ razlaga z odgovornostjo do zagotavljanja normalnega poteka seje. Cukjati obenem zavrača očitke, da bi bil DZ podrejen vladi.

Predsednik DZ France Cukjati je v današnji izjavi za novinarje pojasnil, da pisma podpredsednika DZ Saša Pečeta ne more šteti kot odstopno izjavo. Svoje četrtkovo ravnanje, ko je prevzel vodenje parlamenta, predsednik DZ razlaga z odgovornostjo do zagotavljanja normalnega poteka seje. Cukjati obenem zavrača očitke, da bi bil DZ podrejen vladi.

Kot je novinarjem povedal Cukjati, ni od Pečeta dobil nobene odstopne izjave, pač pa "neko pismo, v katerem bi lahko zaznal nezadovoljstvo gospoda Pečeta do mnogih stvari v DZ".

Cukjati sicer dopušča možnost, da se bo Peče premislil. Pojasnil pa je, da se ne more opravičiti, saj je njegova odgovornost, da seja normalno teče. "Tako je tudi v prejšnjem mandatu gospod Pahor ravnal, da je neprestano bedel, kako seja teče," je dodal.

Peče si po Cukjatijevem mnenju napačno razlaga 73. člen poslovnika DZ oz. citira le njegov prvi odstavek. "Samo v dveh primerih sme predsedujoči po svoji presoji prekiniti sejo in to je, kadar v času glasovanja ugotovi, da DZ ni sklepčen ali pa če smatra, da je potreben sklic oz. posvet z vodji poslanskih skupin," je navedel.

Nič od tega ni bilo, meni Cukjati, ki dodaja, da je Peče celo pogojeval nadaljevanje seje z večjo udeležbo poslancev in ministrov, za kar pa ni imel nobene poslovniške možnosti.

Ob tem predsednik DZ dodaja, da so bili v tistem času v dvorani prisotni ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter še osem državnih sekretarjev. Ti pa, tako Cukjati, v odsotnosti ministra enakovredno zastopajo ministrstvo oz. vlado.

Po Cukjatijevih besedah so za Pečetove reakcije sicer "neki drugi razlogi", ki "se bodo še pokazali".

Predsednik DZ je poleg tega pojasnil, da to ni bil prvi primer, ko je predsednik predsedujočemu odvzel vodenje seje. Po Cukjatijevo se je to zgodilo pred dvema letoma, "ko je predsedujoči kratko malo zapustil sejo in rekel: se bo kasneje nadaljevala. Brez razloga, brez ugotovitve, da to sme".

Cukjati je komentiral tudi Pečetove izjave, da naj bi DZ postal servis in podrejen vladi. Kot je spomnil, v nobenem mandatu ni bilo spora med vlado in DZ, "ker podpora vladi predstavlja pravzaprav politično stabilnost v državi".

Po njegovo če ne bi bilo sodelovanja in podpore med vlado in DZ, "potem bi morala ali vlada biti odstranjena oziroma zamenjana ali pa bi imeli predčasne volitve".

Kot je še spomnil Cukjati, se je v prejšnjem mandatu zgledno sodelovanje med večino v DZ in vlado LDS "zdelo povsem normalno".

Podpredsednik DZ in poslanec Lipe Sašo Peče je danes sicer napovedal, da bo, če se mu predsednik DZ javno ne opraviči, odstopil s funkcije podpredsednika parlamenta. Razlog naj bi bil po Pečetovih navedbah dogodek na četrtkovi seji, ko je Peče odredil 15-minutno prekinitev, vodenje seje pa je neposredno zatem namesto njega prevzel Cukjati.