Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepotizem na RTV Slovenija: Dopisnik Lojze Kos predal štafeto kar svoji hčerki

Deli na:
Nepotizem na RTV Slovenija: Dopisnik Lojze Kos predal štafeto kar svoji hčerki

Foto: Bobo TV Slovenija

Smo v zmoti ali ne - Tako so se lahko spraševali televizijski gledalci ob gledanju televizijskega prispevka s Koroškega, ki ga je namesto novinarja in dopisnika Lojzeta Kosa pripravila njegova hči in novinarka Petra Kos Gnamuš - Po desetletja dolgi Kosovi eri se bo ta očitno nadaljevala po njegovi hčerki, čeprav na RTV zavračajo očitke o nepotizmu.

Kdor je mislil, da se bo po upokojitvi novinarja in dopisnika Lojzeta Kosa končalo njegovo svojevrstno in za mnoge skrajno vprašljivo predstavljanje slovenske manjšine na Koroškem ter avstrijskih gospodarskih in političnih razmer, je v zmoti. Potem ko se mu je 30. aprila letos izteklo petmesečno pogodbeno sodelovanje z RTV Slovenija, ki mu je bilo podaljšano ob upokojitvi 1. decembra 2015, je njegovo delo prevzela hči Petra Kos Gnamuš.

Zagotovo se lahko strinjamo, da ni nič narobe, če se ožji družinski člani ukvarjajo s podobno poklicno dejavnostjo, a da za poročanje s Koroškega na državni televiziji(!) ni mogoče najti nobenega drugega novinarja kot le hčerko skrajno neobjektivnega in spornega novinarja in dopisnika Lojzeta Kosa, je težko verjeti. Prav zato je očitek o nepotizmu, ki je še bolj očiten, ker gre za javno TV, ne pa kakšno zasebno televizijsko mrežo, toliko bolj upravičen.

Drugače menijo na RTV, saj so nam v odgovoru zapisali, da so očitki o nepotizmu z vidika poteka razpisa neupravičeni in zlonamerni: »Petra Kos Gnamuš se že dolga leta ukvarja z zamejsko problematiko za potrebe Radia Slovenija in svoje delo opravlja samostojno in profesionalno.«

Na RTV pojasnjujejo, da je dopisniška komisija 3. februarja 2016 sprejela sklep o objavi internega razpisa za delovno mesto dopisnika iz zamejstva, področje Koroška-Avstrija. Na izredni seji 1. aprila 2016, še v času, ko je bilo dopisništvo še vedno zaupano novinarju Lojzetu Kosu, se je komisija seznanila, da sta se na razpis prijavila dva kandidata. Ob pregledu dokumentacije je bilo ugotovljeno, da je izmed dveh kandidatov le Petra Kos Gnamuš izpolnjevala vse pogoje za zasedbo delovnega mesta dopisnice iz zamejstva, področje Koroška-Avstrija. Razumljivo, kako tudi ne, saj se je lahko o vsem poučila že pri svojem očetu Lojzetu Kosu!

Za RTV Slovenija naj bi bila Petra Kos Gnamuš povsem primerna kandidatka tudi zato, ker za Radio Slovenija že od leta 2003 poroča o dogajanju med slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem. Medtem ko je njen oče Lojze Kos spremljal dogajanje na Koroškem in vsej Avstriji in o tem poročal na TV Slovenija, je njegova hči Petra Kos Gnamuš poročala za Radio Slovenija.

To je bil tudi razlog, da so predstavniki Radia brez zadržkov podprli njeno imenovanje za dopisnico, vendar se je ob njeni prijavi na razpis malce zapletlo. Predstavniki televizije so njeno imenovanje povezovali z uspešno opravljenim preizkusom nastopa pred TV-kamero.

Ko je dopisniška komisija po ponovnem sestanku 20. aprila 2016, deset dni, preden se je iztekla pogodba z njenim očetom Lojzetom Kosom, ugotovila, da je uspešno opravila preizkusa nastopa pred TV- kamero in obvladovanja televizijske govorice, so jo njeni člani imenovali za dopisnico iz zamejstva (Koroške). Po potrebi in po naročilu bo spremljala dogodke po celotni Avstriji.

Mandat za nedoločen čas je nastopila s 1. majem 2016. Tako se po desetletjih ere dopisništva Lojzeta Kosa očitno nadaljuje dopisniška era njegove hčerke Petre Kos Gnamuš.