stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nemec nastavil bombo v Vegradu

Deli na:

Bombo v Vegradu 1. septembra letos je podtaknil 50-letni državljan Nemčije z začasnim prebivališčem v Celju. Ob zaključku preiskave je bila pri osumljencu opravljena tudi hišna preiskava. Celjski kriminalisti so pri tem zasegli nekaj kosov strelov za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in drugih predmetov.

Bombo v Vegradu 1. septembra letos je podtaknil 50-letni državljan Nemčije z začasnim prebivališčem v Celju. Ob zaključku preiskave je bila pri osumljencu opravljena tudi hišna preiskava. Celjski kriminalisti so pri tem zasegli nekaj kosov strelov za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in drugih predmetov.

Prvi mož celjskih kriminalistov Jože Senica je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal, da je osumljenec že v priporu, med preiskavo pa ni bilo ugotovljeno, da bi imel osumljeni kakršno koli povezavo z Vegradom. Motiv osumljenega po besedah Senice še ni znan, preiskava v smeri ugotovitve motiva še poteka. V preiskavi so policisti ugotovili, da je osumljeni po storitvi kaznivega dejanja za krajši čas zapustil Slovenijo in odšel v Nemčijo.

Osumljeni je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z eksplozivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

V okviru preiskave so bili uporabljeni klasični policijski in tudi prikriti preiskovalni ukrepi po zakonu o kazenskem postopku. Glede na to, da je osumljeni po izvršenem kaznivem dejanju odšel v Nemčijo in je obstajala nevarnost bega tudi v druge države, so kriminalisti Okrožnemu državnemu tožilstvu v Celju predlagali izdajo evropskega pripornega naloga.

Celjski kriminalisti so s preiskavo pričeli takoj po prijavi, da je nekdo v stabi Vegrada v Velenju nastavil bombo. Pri pregledu zaseženih posnetkov varnostnih kamer je bilo ugotovljeno, da je osumljeni 1. septembra letos okoli dveh zjutraj prišel do vhodnih vrat, si jih ogledal in se nato čez nekaj časa vrnil ter na vrata namestil eksplozivno telo.

S pomočjo improvizirane naprave za zakasnitev detonacije, nameščene na eksplozivno telo, ki se zaradi določenih okoliščin ni aktivirala, je osumljeni želel povzročiti gmotno škodo in doseči efekt zastraševanja vodstva uprave Vegrad. V primeru, da bi prišlo do aktiviranja, bi vsekakor prišlo do povzročitve večje škode na objektu in poškodovanja ljudi.