pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanjega šefa NKBM Kovačiča in sodelavce priskujejo v zadevi Hrvaški posli

Deli na:
Nekdanjega šefa NKBM Kovačiča in sodelavce priskujejo v zadevi Hrvaški posli

Foto: Bobo

Zunajrazpravni senat mariborskega sodišča je zavrnil pritožbo nekdanjega šefa NKBM Matjaža Kovačiča in njegovih ožjih sodelavcev proti uvedbi sodne preiskave v zadevi Hrvaški posli, danes poroča Večer. Sklep o uvedbi sodne preiskave je tako potrjen in pravnomočen. Informacijo je časniku potrdilo specializirano državno tožilstvo.

Zunajrazpravni senat mariborskega sodišča je po poročanju Večera tokrat zavrnil Kovačičevo pritožbo, s katero je ta preiskavo vnovič spodbijal. V sodni preiskavi so tudi Kovačičevi tesni sodelavci iz časa, ko je vodil tedaj drugo največjo državno banko, članica uprave Manja Skernišak, bivši izvršni direktor v NKBM in šef KBM Leasinga Igor Šujica ter njegov predhodnik v lizingu Boris Cekov.

Kovačič je obdolžen zlorabe položaja pri poslih NKBM prek hrvaškega podjetja Multiconsult (kasneje KBM Projekt), ostali pa pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Sodniki zunajrazpravnega senata, ki so odločali o novi pritožbi, so po informacijah Večera tokrat presodili, da so v sklepu o uvedbi preiskave navedeni konkretni dokazi, iz katerih naj bi izhajal utemeljen sum očitanih kaznivih dejanj. Na podlagi sodne preiskave bo tožilstvo sprejelo končno odločitev, ali bo v tej zadevi vložilo obtožnico.

Kovačič in ostali ves čas zavračajo obtožbe v zvezi s hrvaškimi posli. Januarja so si začasno oddahnili, saj je zunajrazpravni senat sklep o uvedbi preiskave tedaj razveljavil. Odločitev sodišča je močno odjeknila tudi v tožilskih vrstah, saj so sodniki v zadevi, v kateri ima tožilski spis 7000 strani, odločili v osmih dneh.

Zadeva Hrvaški posli se po navedbah Večera nanaša na primere, ko je NKBM kupovala zemljišča na Hrvaškem prek svojega hrvaškega podjetja Multiconsult (kasneje KBM Projekt) tako, da je prevzemala manjša lokalna podjetja. Ta so te parcele kupila pred tem z denarjem, ki jim ga je posodila prav NKBM. Multiconsult oziroma kasneje KBM Projekt naj bi bil nato ta ista zemljišča močno preplačal.

Kovačič naj bi bil odločilno vplival, da je NKBM odobrila kredite družbi KBM Projekt v višini več kot 60 milijonov evrov, nato pa naj bi bil še kot predstavnik banke med nadzorniki KBM Projekta poskrbel, da naj bi bilo osem kreditov manjšim podjetjem realiziranih.

Skernišakova naj bi bila s tem seznanjena. Član nadzornega sveta KBM Projekt je bil tudi Cekov, ki naj bi uredil, da so nadzorniki odobrili nakupe projektnih družb in zemljišč po previsoki ceni. Tudi Igor Šujica naj bi imel kot nadzornik KBM Projekta aktivno vlogo pri izpeljavi hrvaških poslov. Banka naj bi bila oškodovana za 28 milijonov evrov, piše Večer.

Ko je mariborsko sodišče uvedlo preiskavo, je specializirano državno tožilstvo, ki vodi pregon, znova zahtevalo zamrznitev premoženja obdolženih na Hrvaškem, med drugim tudi direktorja Multiconsulta Tomislava Blagusa.