favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ne smejte se: Dejan Židan je pripravljen postati predsednik vlade

Deli na:
Ne smejte se: Dejan Židan je pripravljen postati predsednik vlade

Foto: Bobo

"Imam energije in elana, da postanem predsednik vlade in da iz Slovenije naredimo več," se hvali predsednik SD Dejan Židan.

V Ljubljani je potekala 6. seja konference Socialnih demokratov, na kateri so domači in tuji strokovnjaki razpravljali o prihodnosti Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vodilni člani SD in skupine S&D v Evropskem parlamentu so uvodoma spregovorili o potrebnih spremembah EU.

V SD so na Twitterju objavili tudi izjavo predsednika SD in podpredsednika vlade Dejana Židana, ki jo je dal ob robu konference. "Imam energije in elana, da postanem predsednik vlade in da iz Slovenije naredimo več," je dejal.

"EU bomo lahko branili, če jo bomo spremenili na bolje. Le kot del prenovljene in močne unije se lahko učinkovito spopadamo z globalizacijo in njenimi posledicami in svojim državljanom zagotovimo visok življenjski standard," je medtem uvodoma dejal predsednik politične skupine socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella. "Mi moramo voditi globalizacijo, ne pa ona nas," je še poudaril.

Židan je uvodoma izpostavil, da Evropska unija ni dana sama po sebi. "Evropska unija mora znova prevzeti politično odgovornost, države pa ponovno spoznati, da lahko izzive rešujemo le skupaj. Slovenija je in bo ostala del EU. To je naš strateški interes," je dodal Židan.



Podpredsednica Socialnih demokratov in skupine S&D v Evropskem parlamentu Tanja Fajon pa je v svojem nagovoru povedala, da je osnovno merilo pri razvoju idej odgovor na vprašanje, ali te prinašajo boljše življenje vsakomur.

Izpostavila je boj proti davčnim utajam ter ohranjanje delavskih in socialnih pravic. Po njenih besedah je pomembna tudi skupna migrantska politika, ki se je je treba lotiti tudi v luči evropske demografske slike in položaja mladih. "V tem trenutku pa najbolj potrebujemo novo evropsko solidarnost. Brez solidarnosti dajemo moč populističnim in skrajnim težnjam, ki so za Evropo lahko pogubne," je poudarila Fajonova.

Po uvodnih nagovorih je sledila razprava, ki so jo razdelili na politični in gospodarski del. V razpravi so med drugim sodelovali evropski poslanec S&D in koordinator za zunanje zadeve Knut Fleckenstein, sociolog in profesor Rudi Rizman, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak in predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

Konferenca SD je sprejemala tudi programski dokument, s katerim želi SD odpreti širšo razpravo o prihodnjih korakih Slovenije v smeri krepitve Evropske unije in jo ponovno usmeriti po poti, da bo Evropa za ljudi, gospodarsko močna in socialno bolj povezana ter odprta družba, so sporočili iz stranke.