nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Navijaštvo slovenskih TV-dopisnikov iz ZDA: Donalda Trumpa označili za zgubo in klovna

Deli na:
Navijaštvo slovenskih TV-dopisnikov iz ZDA: Donalda Trumpa označili za zgubo in klovna

Če bi Slovenci svet videli zgolj skozi optiko dveh največjih televizij na Slovenskem, javne RTV Slovenija in največje komercialne Pop TV, bi bil ta svet v veliki meri črno bel. Zakaj dopisniki RTV Slovenija in Pop Tv ne zmorejo profesionalno in neobremenjeno poročati o ameriških volitvah?

K sreči zdaj obstaja na stotine drugih medijev, kjer lahko vidijo, preberejo in slišijo tudi kaj drugega, kot jim servirajo novinarji omenjenih televizijskih hiš, toda še vedno gre za dva najvplivnejša medija v naši državi. Njuna ideološka obremenjenost je posebej razvidna iz poročanja o ameriških volitvah oziroma trenutno o volitvah znotraj demokratske in republikanske stranke, ki bodo prinesle kandidata za končno tekmo. Ne le, da je v Sloveniji še iz socializma prevladujoča novinarska dogma, da so republikanci že načeloma slabši od demokratov in je zato vedno treba poročati navijaško demokratom v prid oziroma slabo o republikancih: zdaj se je to preneslo celo na znotrajstrankarski republikanski nivo. Enostavno, Donald Trump je slab, vsi ostali so boljši.

Tako se je na primer dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik (»proslavil« se je med drugim z manipulativnim poročanjem o papeževem nagovoru ameriškim škofom) julija lani v svoji kolumni na spletni strani RTV zgražal nad Trumpovimi besedami, da Mehika v ZDA pošilja preprodajalce mamil, kriminalce in posiljevalce, ne pa svojih najboljših ljudi. Kot je tedaj zapisal Žitnik, je imel Trump zgolj teoretično možnost, da poslovno kariero nadgradi s politično, vendar so po teh besedah njegove politične ambicije dokončno pokopane. »Njegovih skritih sanj, da bo nekoč ugleden in spoštovan voditelj, in ne le bogat gradbeni baron, iz katerega se dela norca vsa Amerika, je konec.« No, zdaj je človek, iz katerega se je po Žitnikovih besedah delala norca vsa Amerika, v velikem vodstvu pri številu osvojenih glasov republikanskih delegatov. Vprašanje je le še, ali bo osvojil absolutno večino in si tako avtomatično zagotovil republikansko nominacijo za predsedniške volitve, ali pa bodo še zaključne znotraj strankarske volitve, kjer pa mu zmaga ni zagotovljena. Nekaj pa je gotovo: plačniki vsakomesečenega RTV prispevka z njim plačujemo tudi pristranskega neprofesionalnega dopisnika Žitnika.

Toda niti pri Pop Tv ne morejo skriti nastrojenosti zoper Trumpa. Tako je dopisnica Pop Tv iz ZDA Tadeja Lampret tega kandidata februarja letos, potem ko je izgubil v zvezni državi Iowa, v naslovu članka na spletni strani Pop Tv označila za zgubo in napovedala, da bi nov Trumpov poraz zelo omajal njegovo kandidaturo in bi se lahko na široko odprla vrata drugemu republikanskemu kandidatu Marcu Rubiu. Spomnimo, le mesec dni za tem zapisom od Lampretove je Rubio, potem ko ga je Trump gladko porazil v njegovi domači državi Floridi, stisnil rep med noge in odstopil od kandidature. Tudi poraz Trumpa v Wisconsinu proti Cruzu na začetku aprila je označila kot morebitno točko preloma, vendar je po tem porazu Trump nanizal zmage v številnih državah in do zdaj zbral več kot 400 glasov delegatov več od Cruza.

Za še bolj navijaško se je izkazala nekdanja dopisnica Pop Tv iz ZDA Nataša Briški, sicer znana kot civilnodružbena aktivistka za pravice istospolnih. Briškijeva je avgusta lani v članku na spletni strani metinalista pisala, da ima vsaka dirka svojega klovna in da niti ne ve, kje začeti pri naštevanju razlogov, zakaj Trump ne bo zmagal na volitvah. Dejala je, da si ne predstavlja, kako bi lahko dobil republikansko nominacijo, kaj šele Belo hišo in da sploh ni resen glede predsednikovanja. Tako »resno« analizo je opravila oseba, ki je včasih na najbolj gledani televiziji v Sloveniji prenašala utrip iz ZDA.

Žitnik, Lampretova in še prej Briškijeva očitno v ZDA niso (bili) zato, da bi spremljali in opisovali utrip ter dogajanje v tej najmočnejši državi na svetu, še manj da bi verodostojno govorili o možnih scenarijih dogajanja, pač pa gre predvsem za nadaljevanje starorežimskega pravovernega pokroviteljskega poučevanja Slovencev o tem, kaj je prav in kaj ne, kdo je dober in kdo ne po svetu. Črno beli svet v stilu iskanja zunanjih sovražnikov, za notranje že itak vemo, kdo so, mar ne.