Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nato o blamaži Slovenske vojske: Brez komentarja

Deli na:
Nato o blamaži Slovenske vojske: Brez komentarja

Foto: Facebook

V zvezi Nato ne komentirajo dogajanja v povezavi s preverjanjem pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske. Obrnite se na slovenske oblasti, se glasi odgovor, ki ga je STA dobila iz tiskovne službe zavezništva na vprašanja v povezavi z omenjenim preverjanjem.

Pri Natu smo vprašali, ali lahko potrdijo navedbe o nepripravljenosti bataljonske bojne skupine in pojasnijo kontekst preverjanja, kaj ocena nepripravljenosti pomeni v praksi, kaj sedaj v Natu pričakujejo od Slovenije in ali so predvidene kakšne posledice oziroma ukrepi.

Predsednik vlade Miro Cerar je v torek v odzivu na dogajanje izrazil zaskrbljenost. Od ministrice za obrambo Andreje Katič zahteva, naj znotraj resorja vzpostavi nadzor in nemudoma ukrepa. Pojasnila od ministrice pričakuje tudi na četrtkovi seji vlade, pojasnila pa bo danes opoldne na novinarski konferenci podal tudi generalštab Slovenske vojske.

Portal 24ur.com je poročal, da bi morala Slovenija do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih, a so se na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden slabo izkazali.

Ocenjevalna skupina Nata jih je namreč na štirih področjih ocenila kot "combat not ready", torej nepripravljeni za boj, na enem področju pa kot "combat ready" oziroma pripravljeni na boj. Ker je skupina oceno nepripravljenosti prejela na več kot dveh področjih, se po pravilih Nata šteje, da je tudi skupna ocena skupine taka.

Ministrica je po poročanju portala ogorčena, saj naj bi o dogajanju na Počku izvedela šele po tistem, ko so zanj izvedeli novinarji. Odgovornost za stanje prelaga na načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana, s katerim sta že nekaj časa v slabih odnosih.