Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nastaja levo-desna »vsegliharska« stranka? Voljčev Act-Tank postaja zavod.

Deli na:
Nastaja levo-desna »vsegliharska« stranka? Voljčev Act-Tank postaja zavod.

Foto: Bobo

»Naše delovanje bo imelo tudi pravno-formalno podlago in že izvajamo vse potrebne aktivnosti, ki nam bodo omogočile, da v jeseni 2016 ustanovimo zavod in nadaljujemo s svojim delom znotraj tega formalnega okvira,« piše v vabilu za udeležbo na okrogli mizi Sistem za boljšo demokracijo, ki bo potekala za zaprtimi vrati v Klubu Cankarjevega doma naslednjo sredo, 12. oktobra, od 16. ure dalje.

Pod vabilom so podpisani gospodarstveniki, bivši politiki, pravniki, intelektualci iz levega in desnega političnega spektra, od SDS do Kučanovega foruma: Zvonko Bergant, Franjo Bobinac, Kaja Draksler, Aleks Jakulin, Romana Jordan, Ernest Petrič, Melanie Seier Larsen, Rok Svetlič, Lenart Škof, Sonja Šmuc, Boštjan Tadel, Žiga Turk, Žoga Vavpotič, Marko Voljč in Jan Zobec. Glavni pobudnik Act Tanka je Marko Voljč, nekdanji bančnik in nesojeni mandatar iz vrst Kučanovega kroga, ki je sicer član Trilaterale, mednarodne organizacije, ki jo je ustanovil ameriški bankir David Rockefeller in združuje najbogatejše ljudi sveta.

Razprave potekajo v skrivnostnem ozračju, kar pomeni, da člani ne smejo javno govoriti o vsebinah pogovorov. Medijem pošljejo zgolj skopo informacijo. Kot pišejo o sebi, je Act Tank Dejanje za boljšo demokracijo, katere poslanstvo je izboljšanje demokracije v naši državi: »Zavzemamo se za dobro ime v politiki, a ne tako, da bi se ukvarjali s politiko, ampak tako, da se ukvarjamo s politikami in ustvarjamo prostor za to drugim. Posledica boljše demokracije bodo boljše in bolje sprejete odločitve, od katerih bomo imeli korist vsi prebivalci Slovenije.«

Vsekakor si težko predstavljamo, da ima druščina dobre namene, če pogovori potekajo za zaprtimi vrati. Zato se od vsega začetka pojavljajo informacije, da se za skrivaškimi pogovori dejansko skrivajo načrti Kučanovega foruma za novo stranko, ki je ne bo težko ustanoviti, če se bo omenjena druščina registrirala kot zavod. Ni pa nujno, da bodo vsi navzoči njeni člani, večina bo najverjetneje za to politično zlorabljena.

Naslednjo sredo bo tema pogovorov Sistem za boljšo demokracijo, kot razpravljavci pa se bodo zvrstili: dr. Ernest Petrič (uvodno predavanje Za boljšo in učinkovitejšo demokracijo), dr. Rado Bohinc, dr. Peter Jambrek, dr. Janez Pogorelec, dr. Jurij Toplak, dr. Romana Jordan in Boštjan Tadel (panelna razprava Kakšen sistem?), dr. Matej Avbelj, dr. Matjaž Nahtigal, dr. Lenart Škof, dr. Igor Vuksanović, dr. Barbara Rajgelj, Sonja Šmuc in dr. Rok Svetlič (panelna razprava Kakšna demokracija?).