sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasprotniki migrantskega centra v Črnomlju županji očitajo samovoljo

Deli na:
Nasprotniki migrantskega centra v Črnomlju županji očitajo samovoljo

Foto: Bobo

Z zavrnitvijo pobude za referendum o migrantskem centru se "ignorira volja ljudi", menijo v Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini.

Civilna iniciativa ravnanje županje Mojce Čemas Stjepanovič označuje kot nedopustno in samovoljno.

Iz civilne iniciative so danes sporočili, da postavitev kakršnegakoli centra za ilegalne migrante predstavlja vprašanje, ki zadeva vse lokalne prebivalce in se z zavrnitvijo pobude za referendum "pravzaprav ignorira volja ljudi, kar je nedopustno".

Vložena pobuda za referendum je po navedbah civilne iniciative izpolnjevala vse formalne in zakonite pogoje. To potrjuje tudi ravnanje črnomaljske županje Čemas Stjepanovičeve, ki pobude ni zavrnila zaradi morebitnih formalnih pomanjkljivosti in tudi ni zahtevala nikakršne dopolnitve, menijo v iniciativi.

Kot so zapisali v sporočilu, je županja s takšnim ravnanjem onemogočila, da o tako pomembnem vprašanju, ki bo vplivalo na kakovost življenja vseh, odločijo občanke in občani sami.



"To je nedopustno in nesprejemljivo, zato civilna iniciativa ne bo dovolila, da o tako pomembnem vprašanju odloča le peščica ljudi. Zaradi samovolje države in črnomaljske županje civilna iniciativa tudi ne bo dopustila, da se kakovost življenja naših družin v že tako zaostali občini še dodatno poslabša," so še zapisali.

V civilni iniciativi pričakujejo, da bo upravno sodišče sledilo njihovim argumentom.

Za referendum ni pravne podlage, je sicer na nedavni novinarski konferenci pojasnila črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva. Po njenih navedbah so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, zato občinski svet o njej ne bo odločal. V odzivu na pritožbo pa je županja danes za STA povedala, da je bilo za pričakovati, da bo civilna iniciativa izkoristila vsa pravna sredstva.

"Po proučitvi pobude za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj, ki jo je podala Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, smo na občini zaključili, da za izvedbo referenduma ni zakonske podlage, pa tudi migrantsko vprašanje ni vprašanje lokalne skupnosti oz. v pristojnosti občine," je ponovila stališče občine.