Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasledniki OF

Deli na:

Zveza borcev je dejansko naslednica Osvobodilne fronte (OF). Ta je bila organizator in idejni voditelj slovenskega upora, ki je edinstveni spomenik na narodni poti slovenstva od kulturnega naroda preko političnega naroda do nacije, je na slavnostni seji predsedstva Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije dejal njen predsednik Janez Stanovnik.

Zveza borcev je dejansko naslednica Osvobodilne fronte (OF). Ta je bila organizator in idejni voditelj slovenskega upora, ki je edinstveni spomenik na narodni poti slovenstva od kulturnega naroda preko političnega naroda do nacije, je na slavnostni seji predsedstva Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije dejal njen predsednik Janez Stanovnik.

"Naš upor je bil spontan izraz odpora slovenskega naroda, ki je bil obsojen na smrtno uničenje," je dejal Stanovnik na slavnostni seji, posvečeni dnevu upora proti okupatorju, ki je bila danes v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

"Vsem tistim, ki danes govorijo o t.i. živem ščitu, ki naj bi se uprl vodstvu OF v času druge svetovne vojne, vodstvu, ki nas je peljalo od pekla do zmage, vsem tistim, ki pravijo, da naj pometemo za seboj, naj zapremo vrata, vsem tistim, ki pravijo, da je pomiritev možna le, če se demokratični partizani ogradijo od vodstva in se združijo z demokratičnimi domobranci, odgovarjam, da je to zame sramota," je poudaril Stanovnik.

Po njegovih besedah je bil sestanek v Vidmarjevi hiši sestanek disidentov takratne družbe - komunistov, krščanskih socialistov, liberalcev in kulturnikov. Udeleženci sestanka, pravi predsednik zveze borcev, so bili prepričani, da je bil sestanek 26. aprila 1941, "nato pa je Franci Škerl na podlagi meteoroloških podatkov ugotovil, da je bil dejansko 27. aprila".

Kot trdi Stanovnik, nimamo nobenega pisnega zgodovinskega dokumenta o tem, kaj se dejansko dogajalo. "Tako da se zgodovinarji do današnjega dne prepirajo, ali je bila ustanovljena Osvobodilna ali Protiimperalistična fronta," je povedal. Kot je dodal, je udeleženec sestanka Jože Rus dejal, da sta bili takrat sprejeti dve ključni odločitvi: odločitev za oborožen upor in da se bo organizacija imenovala Osvobodilna fronta.

"Boris Kidrič pa je Kominterni napisal, da je bila Antiimperialistična fronta," je dejal predsednik zveze borcev. Ob tem je zatrdil, da mu je bilo takrat, kot mladeniču, vseeno, ali je bila Osvobodilna ali Antiimperialistična.

"Bili smo globoko prizadeti nad Münchnom, kjer so zahodniki zavezniki, Daladier, Chamberlain, podpisali pakt, s katerim je bila podpisana smrtna obsodba Češkoslovaški. Nato pa je Stalin s Hitlerjem podpisal pakt, s katerim je bila zapečatena usoda Poljske," je dejal in poudaril, da smo bili Slovenci leta 1941 "sami, osamljeni v totalno okupirani Evropi, ki je bila pod totalno Hitlerjevo kontrolo".

Na seji je predsedstvo zveze borcev podelilo zlato listino akademiku Antonu Vratušu in 24 zlatih plaket. Zlato plaketo sta med drugim prejela nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marko Bulc in nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Ladislav Lipič.

azu/td