kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Napori pri reševanju Merkurja bili preveč za Knupleža

Deli na:

V četrtek zvečer je doma zaradi zastoja srca umrl predsednik uprave družbe Merkur Bojan Knuplež, so danes sporočili iz Merkurja. Preostala štiričlanska uprava ohranja vsa svoja polna pooblastila in nadaljuje z izpolnjevanjem zastavljenih nalog, potrebnih za oživitev Merkurjevega poslovanja.

V četrtek zvečer je doma zaradi zastoja srca umrl predsednik uprave družbe Merkur Bojan Knuplež, so danes sporočili iz Merkurja. Preostala štiričlanska uprava ohranja vsa svoja polna pooblastila in nadaljuje z izpolnjevanjem zastavljenih nalog, potrebnih za oživitev Merkurjevega poslovanja.

"Krepko telo ni zmoglo obvarovati srca pred napori največjega izziva, kar jih je Bojan Knuplež kdaj sprejel - rešiti Merkur," so zapisali v podjetju, ki ga je Bojan Knuplež vodil tri mesece. "Dovolj, da nas je navdihnil s svojo odločnostjo, neomajno voljo in trmo za doseganje zastavljenih ciljev. Naučil nas je dovolj, da bomo znali iti po njegovi poti," menijo v vodstvu Merkurja.

"Preostala štiričlanska uprava ohranja vsa svoja polna pooblastila in nadaljuje z izpolnjevanjem zastavljenih nalog, potrebnih za oživitev Merkurjevega poslovanja," zagotavljajo v Merkurju, kjer drugih podrobnosti v tem trenutku ne morejo posredovati. Nadaljnje aktivnosti po nenadni smrti prvega moža še usklajujejo in tako še ni znano, kdaj se bo na temo njegovega naslednika sestal nadzorni svet.

Predsednik nadzornega sveta Merkurja Matevž Slapničar je v ločenem sporočilu za javnost zapisal, da se bodo nadzorniki najverjetneje sestali že v ponedeljek, vendar pa bo za odločitev o imenovanju novega predsednika uprave takrat še prezgodaj. Uprava družbe je še vedno štiričlanska, redno poslovanje družbe pa bo teklo naprej, saj imajo člani uprave vsa pooblastila za odločanje, kot so jih imeli že prej.

Kot je še navedel Slapničar, je "žal stanje v Merkurju tako, da je kljub temu žalostnemu dogodku treba aktivno in hitro nadaljevati po poti reševanja zapletenih finančnih razmer, ki jih je ključno pomagal reševati tudi Bojan Knuplež".



V Merkurjevem sindikatu upajo, da bodo po preboju v pogovoru z bankami obstoječi člani uprave vendarle uspeli zagotoviti prva sredstva, ki so pomembna, da bo reševanje podjetja lahko steklo. Kot je za STA pojasnila predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar, jim je uprava danes zagotovila, da je opravilno sposobna in da bodo posli nemoteno potekali dalje. "Zaupam v to, da bo reševanje podjetja šlo naprej," je dejala Tavčarjeva, ki skupaj z ostalimi zaposlenimi še čaka na sanacijski program.

Pojasnila je, da so zaposleni zaradi tragične novice o smrti Knupleža šokirani. "Mogoče je imel za katerega izmed zaposlenih preostre poteze. To velja zlasti za nekatere vodilne, medtem ko se delavcev s svojimi potezami še ni toliko dotaknil, saj je bil zaenkrat program presežnih delavcev pripravljen le v Mersteelu," je pojasnila Tavčarjeva, ki je prepričana, da je nepričakovana Knupleževa smrt pretresla vse.

52-letni Štajerec, po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva, je Merkur vodil od 1. julija dalje. Njegova naloga je bila sanacija podjetja, ki se je znašlo v hudih finančnih težavah, do katerih so po njegovem mnenju privedli organizacijska neustreznost, splošna kriza, izčrpavanje preko menedžerskega odkupa in spremenjene okoliščine na trgu.

Knuplež je poklicno pot kot pripravnik začel v majhnem podjetju v Lenartu, kjer se je kasneje povzpel do direktorskega stolčka. Nato je delal v manjši trgovski družbi v Mariboru, kasneje se je preizkušal v nemškem podjetju in postal svetovalec multinacionalke Sony, kjer je bil imenovan tudi za direktorja Sonyja za jugovzhodno Evropo. Leta 2004 je vstopil v Merkurjevo hčerinsko družbo Bofex in jo saniral, tako da je Big Bang, na čelu katerega je ostal kljub prevzemu vodenja Merkurja, danes edina uspešna družba skupine Merkur.

{jomcomment_lock}