kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naknadne volitve

Deli na:

Državna volilna komisija (DVK) je ugotovila, da glasovanje po pošti na območju Argentine za volitve v Evropski parlament ni bilo opravljeno. Kot posledica te ugotovitve je DVK razpisala izvedbo naknadnih volitev 5. julija.

Državna volilna komisija (DVK) je ugotovila, da glasovanje po pošti na območju Argentine za volitve v Evropski parlament ni bilo opravljeno. Kot posledica te ugotovitve je DVK razpisala izvedbo naknadnih volitev 5. julija.

Kljub temu naj bi DVK na naslednji seji v petek ob 12. uri tudi uradno razglasila izide volitev v Evropski parlament. Po izračunih naj bi namreč število vseh glasovnic, ki bodo poslane v Argentino, ne zadostovalo za spremembo kvot za pridobitev sedeža v Evropskem parlamentu.

Kot je pojasnil tajnik DVK Marko Golobič, dovolj elementov potrjuje, da glasovanje po pošti v Argentini ni bilo izvedeno, omenjena "težava" pa je zadevala 3202 volilna upravičenca. Prav toliko glasovnic bodo iz Slovenije tudi razposlali v Argentino.

V dopisu na DVK je predstavnik NSi Robert Ilc namreč opozoril, da se je nanje obrnilo veliko število državljanov RS s stalnim prebivališčem v Argentini, ki niso dobili glasovnic po pošti. Po preverjanju pa so tudi sami ugotovili, da veliko število slovenskih državljanov dejansko ni dobilo glasovnic.

Golobič je dodatno pojasnil, da so po poizvedovanju ugotovili, da je Pošta Slovenije glasovnice sicer dostavila v Buenos Aires, tamkajšnji volilni odbor pa jih je obvestil, da volilnega gradiva niso prejeli.

Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je opozoril, da na komisiji niso postopali drugače kot v primeru drugih držav npr. Avstralije, saj so gradivo pripravili do 15. maja, le-to pa je bilo razposlano 19. istega meseca. Član DVK Dušan Strnad je ob tem predlagal, da bi morali od Pošte Slovenije dobiti tudi uradno pojasnilo, s čimer so se ostali člani strinjali.

DVK je glede glasovalnih postopkov določila še, da se za naknadne volitve na podlagi podatkov iz volilnega imenika pošlje volivkam in volivcem, ki imajo stalno prebivališče v Argentini, glasovnico s priloženo karto za volitve. Glasovnice in volilne karte se ne pošlje volivkam in volivcem, ki so 7. junija že glasovali na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali v Sloveniji, glasovnice, odposlane za volitve 7. junija, pa niso veljavne. Volivci morajo gradivo poslati na sedež DVK, upoštevale pa se bodo vse glasovnice, ki bodo prispele do 13. julija do 12. ure.

Komisija je obravnavala tudi izvršitev sklepa v zvezi z ugotovljenim "spornim" številom neveljavnih glasovnic za okrajni volilni komisiji Zagorje ob Savi in Ilirska Bistrica. Delovna skupina DVK je ugotovila, da je na omenjenih okrajnih komisijah prišlo do napačnega ugotavljanja veljavnosti glasovnic, ki ni bilo v skladu z danimi navodili.

V Zagorju je bilo tako 13 glasovnic napačno razglašenih za neveljavne, v Ilirski Bistrici pa je bilo takih primerov 17.

Delovna skupina je okrajnima komisijama naložila izdelavo dodatnega zapisnika, pri čemer naj upoštevajo ugotovitve delovne skupine. Po besedah tajnika DVK so ugotovljene napake odpravili in upoštevali sklepe delovne skupine.

Člani komisije so tudi soglasno sprejeli sklep o višini nadomestil članom volilnih komisij in drugih oseb, ki so sodelovale pri izvedbi volitev na ravni okrajni volilnih komisij in volilnih komisij volilnih enot. Soglasje k predlogu DVK