palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Šuštar je eden od očetov osamosvojitve

Deli na:
Nadškof Šuštar je eden od očetov osamosvojitve

Foto: Bobo

Kateri dogodek v minulem letu, letu 25. obletnice samostojne države, se vas je še posebno dotaknil? Kje vidite najpomembnejši izziv države oziroma slovenske skupnosti v letu pred nami? Odgovarja dr. Anton Jamnik, ljubljanski pomožni škof:

V preteklem letu se me je posebej dotaknilo praznovanje 25. obletnice slovenske samostojnosti in Sveto leto usmiljenja. Zame je bilo prav posebno doživetje sveta maša na Brezjah, 26. junija 2016, torej natančno 25 let od slovesne razglasitve samostojne Republike Slovenije na Trgu republike. Ob tej priložnosti je bila tudi predstavitev prve knjige o nadškofu Šuštarju kot očetu osamosvojitve (avtor Jernej Vrtovec), druga knjiga o nadškofu, katere avtor sem, je bila predstavljena 8. decembra v prostorih ljubljanske nadškofije. 

Oba dogodka sta pomenila »vračanje v svetišče spomina« (sv. Avguštin), spominjanje ključnih dogodkov osamosvojitve in nadškofa Šuštarja kot enega od očetov slovenske samostojnosti. Na Brezjah je bilo še posebno lepo, saj smo se v našem narodnem svetišču zahvalili za vse darove in milost, da moremo živeti v samostojni državi.

Na predstavitvi knjige Naš nadškof Šuštar sem bil zlasti vesel, da je predsednik republike Borut Pahor pred skoraj sto gosti in novinarji poudaril, da je bil nadškof Šuštar eden od očetov slovenske samostojnosti. Dolgo smo čakali na tako jasno besedo, zdaj je bila izrečena in v obeh knjigah tudi z dokumenti in pričevanji potrjena.

Spoštujmo aksiome moderne države: pravno državo, pluralnost in civilno družbo

Za prihodnje leto si posebej želim, da bi naša draga Slovenija živela v miru in da bi bili pozorni predvsem na tiste bolj šibke in ranljive osebe: bolne, trpeče, na vse, ki bivajo v domovih za starejše, na vse otroke in druge s posebnimi potrebami oziroma motnjami v razvoju, na begunce, zapornike in na vse, ki so iz različnih razlogov potisnjeni na rob družbe. Slovenija naj bi postajala dežela, v kateri mladi vidijo svojo prihodnost, pošteno delo in pošteno plačo ... 

Ob politiki v ožjem in širšem pomenu besede bi želel poudariti, da od naše države pričakujem korak naprej k moderni, pravični in pošteni demokraciji. Za to pa je nujno spoštovati tri aksiome moderne države: pravno državo, pluralnost (mediji, šolstvo ...) in civilno družbo.

Vsem skupaj v Sloveniji želim, da bi znali »držati skupaj«, se veselili vsakega življenja, da bi v različnosti pogledov videli bogastvo bivanja. 

Naj dobri Bog blagoslavlja našo deželo !!!