benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Cvikl: Tega, kar smo Slovenci pokazali ob osamosvojitvi, nam danes manjka

Deli na:
Nadškof Cvikl: Tega, kar smo Slovenci pokazali ob osamosvojitvi, nam danes manjka

Foto: Bobo

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je na romanju bolnikov na Brezjah dejal, da danes manjka edinosti in skupne vizije iz časa osamosvojitve. Takrat smo po njegovih besedah imeli velika pričakovanja, a smo premalo pozornosti posvečali vrednotam. Ravno evangeljske vrednote prispevajo svoj delež k bolj smiselnemu življenju, je poudaril.

Številni bolniki, invalidi in starejši so se danes podali na 48. vseslovensko narodno romanje na Brezje. Srečanje se je ob 9. uri začelo z molitvijo rožnega venca, ob 10. uri pa se je začela sveta maša, ki jo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj vodi mariborski nadškof Cvikl.

V nagovoru udeležencem je nadškof opomnil, da svet, v katerem živimo, polaga pozornost predvsem življenju danes in tukaj ter išče srečo v materialnih dobrinah. V ospredje postavlja posameznika, je opozoril Cvikl. Na drugi strani pa hoditi po poti blagrov po njegovih besedah pomeni plavati proti toku takšne miselnosti.

"Človek, ki živi v duhu blagrov, iz dneva v dan bolj živo čuti, da v njem raste nov človek, človek, ki postavlja Boga na prvo mesto in hkrati človek, ki v svojem bližnjem gleda brata in sestro," je pojasnil.

V nagovoru se je nadškof Cvikl dotaknil bolnih in trpečih. Kot je dejal, je trpljenje skrivnost, ki je nikoli ne bomo v polnosti doumeli. Se je pa mogoče skrivnosti trpljenja po njegovih besedah približati v moči in kreposti vere. Za druge pa je pomembno, da se vživijo v svet bolnih ter imajo do njih sočuten in spoštljiv odnos.

Nadškof je posebej izpostavil tudi 25-letnico slovenske samostojnosti. Kot je poudaril, s ponosom in hvaležnostjo gleda na to, da smo pred 25 leti kot narod zmogli toliko edinosti in smo imeli tako močno skupno vizijo, kako bomo delali za skupno dobro naše domovine. "Tega, kar smo takrat kot slovenski državljani pokazali, nam danes manjka," je opozoril.

Je pa po njegovih besedah tudi res, da smo takrat imeli velika pričakovanja po boljšem ekonomskem standardu, premalo pozornosti pa smo posvečali vrednotam, ki nas lahko pripeljejo do resničnega dobrega. Dokler bomo v ospredje postavljali zgolj posameznika in njegove koristi, zapostavljali pa skrb za naše skupno dobro, tako dolgo bomo nezadovoljni z našo državo, je pojasnil.

Ravno vera in evangeljske vrednote pa prispevajo svoj delež, da je lahko življenje bolj smiselno in bolj odprto za druge, s tem pa tudi za nas vse lepše in srečnejše, je še dejal nadškof.

Na Brezjah je bilo sicer danes prvič mogoče videti tudi slovensko zastavo, ki jo je sklekljalo 25 klekljaric in je bila pri sveti maši tudi blagoslovljena. Zastava bo na Brezjah ostala še v nedeljo, v ponedeljek pa jo bodo prepeljali v državni zbor.

Tradicionalnega romanja bolnikov, invalidov in ostarelih se vsako leto udeleži več tisoč ljudi, pripravlja pa ga Tiskovno društvo Ognjišče. Romanje se je v 48-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.