favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naddesetnik SV zlorablja Moris za posle s sumljivo mednarodno organizacijo

Deli na:
Naddesetnik SV zlorablja Moris za posle s sumljivo mednarodno organizacijo

Foto: Bobo

Gre za zasebno gospodarsko družbo pod vodstvom nekega Indijca Fredyja Ousepha, v zvezi s temi posli pa je naddesetnika Slovenske vojske Petra Vaša sprejel celo minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek

Ob pisanju o delovanju veteranske Zveze društev Moris (članek v tokratni tiskani izdaji Reporterja, ki je na voljo tudi v Trafiki24), katere vodenje je pred dvema mesecema prevzel naddesetnik v Slovenski vojski Peter Vaš, smo naleteli tudi na sumljivo mednarodno »humanitarno organizacijo« United Charish Organisation.

Poznavalci so nas namreč opozorili, da je Vaš še kot podpredsednik Zveze društev Moris naokoli razlagal, kako sodeluje s to humanitarno organizacijo in naj bi se ji celo povsem posvetil in pustil službo v Slovenski vojski.

Toda niti v sanjah si niso mislili, da Vaš položaj v Zvezi društev Moris zlorablja z manipulacijo, češ da nastopa pri United Charish Organization (UCO) pod okriljem Zveze društev Moris!?

Na naša vprašanja glede njegovih aktivnosti v UCO (med drugim, ali ima zanje kot naddesetnik dovoljenje generalštaba Slovenske vojske) smo prejeli njegov škandalozen odgovor. Potrdil je besede naših virov, da ga je v zvezi z organizacijo UCO sprejel celo minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek, pri čemer pa se je Vaš gladko zlagal: trdi, da se je oktobra lani s Počivalškom sestal v funkciji podpredsednika Zveze društev Moris (tedaj je bil še podpredsednik), ministru pa je predstavil možnosti sodelovanja z UCO. Pri tem naj bi vse njegove aktivnosti potekale v funkciji podpredsednika Zveze Moris in z odobritvijo tedanjega predsednika tega združenja Draga Bitenca.

Toda slednji nam je te navedbe od Vaša označil za laž. Gre za čisto izmišljotino, jaz sploh nisem vedel, da je bil pri Počivalšku ali še komu drugemu, opozarja Bitenc. To je njegova zasebna aktivnost, ki z Zvezo Moris ni imela nič, je že kar nekoliko nejevoljen nad novinarskimi vprašanji povedal Bitenc, saj mu preseda, da mora odgovarjati glede Vaševih zasebnih zadev. V programu Zveze Moris ni bilo nikakršnega sodelovanja z UCO, Bitenc pa je sicer vedel za Vaševo zasebno udejstvovanje v njej, saj je slednji o tem razlagal naokoli.

In kaj je Vaš sploh počel pri ministru? Z njim naj bi se sestal, da bi mu predstavil možnosti sodelovanja z UCO in njene oblike pomoči skozi različne socialne programe, med drugim naj bi šlo za lažje zaposlovanje težje zaposljivih in socialno šibkih, kar naj bi pomagalo vojnim veteranom in »pripomoglo h gospodarskemu razvoju Slovenije«.

Direktor UCO je nek Indijec Freddy Ouseph, prijavljen v Kuvajtu, z Vašem pa glede na pridobljene dokumente načrtujeta »ekonomski razvoj v Sloveniji«. Projekt naj bi nemudoma prinesel pet tisoč delovnih mest in še 15 tisoč po letu dni. Po celotni izvedbi pa naj bi ustvarili do 300 tisoč neposrednih in posrednih delovnih mest, pri čemer je Vaš »vodja UCO za Slovenijo«. Po podatkih s spleta je UCO povsem zasebna družba z omejeno odgovornostjo s sedežem v Londonu.

Na ministra Počivalška smo naslovili vprašanje, ali je v zvezi s sestankom z Vašem prijavil lobistični stik na Komisijo za preprečevanje korupcije. Predsednik Društva Moris Kočevska Reka (eno od društev v Zvezi Moris) brigadir Tone Krkovič pa nam je zatrdil, da o teh aktivnostih Vaša v imenu Zveze Moris ni obveščen in bo od njega terjal podrobna pojasnila.