900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na vsak način v koalicijo

Deli na:

Poslanci DeSUS bodo vztrajali pri vstopu v vladno koalicijo, od predsednika stranke Karla Erjavca pa pričakujejo, da bo sprejel ponujeno mesto ministra za delo, družino in socialne zadeve. O svojih stališčih bodo obvestili tudi izvršni odbor stranke.

Poslanci DeSUS bodo vztrajali pri vstopu v vladno koalicijo, od predsednika stranke Karla Erjavca pa pričakujejo, da bo sprejel ponujeno mesto ministra za delo, družino in socialne zadeve. O svojih stališčih bodo obvestili tudi izvršni odbor stranke.

Poslanci DeSUS so tako na ponedeljkovem sestanku s predsednikom Erjavcem ter kandidatom za mandatarja Borutom Pahorjem po besedah poslanca Vilija Rezmana jasno povedali, da želijo biti v vladni koaliciji in za njih "druga opcija ne pride v poštev".

To po njegovih besedah tudi pomeni, da želijo imeti v vladi svoje predstavnike. Kot pravi, so se od samega začetka zavzemali, da bi prevzeli resorje, ki so najbližje njihovim programskim usmeritvam, to pa so ministrstva za delo, zdravje in okolje.

Poslanci so sicer podprli ambicijo, da stranka v vladi dobi katerega od t. i. državotvornih resorjev, če se bo predsednikom koalicijskih strank o tem uspelo dogovoriti. "Nikoli pa ni bil naš izključni predpogoj za sestavo koalicije," je na današnji novinarski konferenci poudaril Rezman.

Trenutno po njegovih besedah ni realnih možnosti, da bi stranka dobila katerega od teh resorjev, zelo realna pa je možnost, da dobijo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Zato bodo tudi vztrajali pri odločitvi, da gredo v vladno koalicijo in si prizadevajo pridobiti to ministrstvo.

Po besedah vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča vsi poslanci DeSUS podpirajo dogovor o tem, da bi bil predsednik stranke v vladi, ter pričakujejo, da se bo tudi odločil in sprejel enega od ministrstev, ki jim ostajajo na razpolago.

Karlu Erjavcu je sicer kandidat za mandatarja sprva ponudil vse ministrske resorje razen obrambnega, a je predsednik DeSUS tedaj to možnost odklonil in s tem to priložnost zamudil. Sedaj pa jim je ponudil ministrstvi za delo in okolje ter predlagal, da bi skupaj našli kandidata za ministra za zdravje oziroma gospodarstvo, je pojasnil Žnidaršič.

Poslanci DeSUS bodo sicer svoja stališča zapisali in jih predstavili tudi izvršnemu odboru stranke, je napovedal Rezman. Po njegovem mnenju bi sklepi, ki jih je izvršni odbor (IO) že sprejel, lahko ostali enaki, nerealiziran pa bo ostal le tisti o prizadevanju za pridobitev državotvornega ministrstva. Tudi Žnidaršič upa, da bo IO takšno rešitev podprl, nato pa bi lahko stekli zaključni pogovori za sestavo ministrske ekipe.

O možnosti, da Erjavec ne bi sprejel ministrstva za delo, bo sicer govora na izvršnem odboru stranke, po Žnidaršičevih besedah pa imajo zagotovo "kar nekaj kadrov na razpolago". Kljub temu pričakuje, da bo Erjavec ponujeno mesto sprejel, pri čemer ima vso podporo poslancev. Na vprašanje, kaj bodo poslanci storili, če Erjavec ne bo želel v vladno koalicijo, pa Žnidaršič napoveduje, da bodo "o tem odločali, ko se bo to zgodilo".

Na vprašanje o domnevnem razkolu med poslansko skupino DeSUS in predsednikom stranke pa Rezman odgovarja, da imajo "skupne cilje, poti pa so različne". Poudarja še, da poslanci DeSUS v nobenem primeru ne nameravajo prestopiti v drugo stranko ali poslansko skupino.