benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Stolnem hribu nad Mariborom je edini spomenik samostojni Sloveniji

Deli na:
Na Stolnem hribu nad Mariborom je edini spomenik samostojni Sloveniji

Foto: Boris Cipot

Čemerno in deževno popoldne se je naredilo, ko naj bi na Stolnem vrhu , od koder se ponuja čudovit razgled na Maribor in Dravsko dolino, odvila slovesnost ob 25. rojstnem dnevu slovenske države in 20 letnici postavitve in blagoslovitve spomenika samostojni Sloveniji.

Prireditev sta na pobudo Alojza Senekoviča, dvajset let nazaj botra postavitve spomenika, pripravili Nova ljudska stranka in Krščanska demokratska stranka. Ker so deževne kaplje s pomočjo severnega vetra onemogočile izvedbo prireditve ob spomeniku, je udeležencem streho nad glavo ponudila družina Horvat. Da je bila proslava odprta za vse in da so bile nanjo povabljene vse politične stranke, sta v uvodnem nagovoru strankarsko abstinenco ošvrknila predsednika KDS in NLS Oto Štrucl in Željo Vogrin, saj gre za edini spomenik samostojni Sloveniji v državi.

Da je sramotno za državo, da si v glavnem mestu še ni omislila spomenika samostojni Sloveniji, je z grenkobo nadaljeval boter postavitve spomenika v obliki križa, ki ga je pred 20 leti blagoslovil takratni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, les za njegovo izdelavo pa prispeval Franc Kangler. Takratnemu županu Maribora Križmanu se je za ta projekt zdelo škoda porabiti kak tolar iz občinske blagajne. Morda je bil moteč napis na njem; »Hvala Bogu za samostojno Slovenijo, postavljen v čast njene pete obletnice samostojnosti in v spomin na obisk takratnega papeža Janeza Pavla drugega.«

Slavnostni govornik predsednik VSO Aleš Hojs pa je povedal, da je pred dnevi, ko je govoril katoliškim izobražencem bil deležen nekaj kritičnih besed, ko jim je povedal, da bo spregovoril udeležencem pri križu na Stolnem hribu. »Kot član Nove Slovenije, še vedno sem njen član, nisem imel težav z dejstvom, da v demokratičnem prostoru nastajajo nove stranke, da se ljudje povezujejo v nove politične opcije in nenazadnje, ko je čas, sposobni stopiti skupaj.« Prepričan je, da bodo politične stranke na desnem polu v določenem trenutku spoznale, kaj je prav in kaj ne.

»Levica to že dolgo počne, že kar nekaj volitev, in zato so tudi tako uspešni! Zato je prav, da tudi desni politični pol spozna to igro, da se med seboj ustrezno povežemo, ne pa razdvajamo.« Križ je simbol krščanskih vrednot, je nadaljeval Hojs, in tem vrednotam je ta prostor zvest že stoletja. Niso ga podrli niti zavojevalci s simbolom polmeseca, so pa ga podirali zmagovalci z rdečo zvezdo; na Škrlatici, na mnogih vrhovih Kamniških planin, cerkva v Kočevski Reki , je našteval Hojs.

S križem na Stolnem vrhu se je simbolno proslavilo dva cilja pomladnih strank, samostojno državo, kolikor toliko demokratični sistem, korak pa nam je zastal pri uresničitvi tretje točke majniške deklaracije. Tudi zato je med pravimi domoljubi nezadovoljstvo, ker je zaradi tega, ker nam vladajo tisti, ki so bili proti samostojni Sloveniji, država zašla v slepo ulico, je še dejal Hojs in sklenil z mislijo, da so Štajerci vse od Majstrovih časov žrtvovali in prispevali ogromno k uresničitvi slovenskih o samostojni državi.

Upokojeni mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger pa je ob koncu slovesnosti simbolno blagoslovil križ.