stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na potniškem vlaku na relaciji Celje – Rogatec aretirani trije džihadisti

Deli na:
Na potniškem vlaku na relaciji Celje – Rogatec aretirani trije džihadisti

Foto: Bobo

Slovenska policija je za Reporter potrdila, da so na potniškem vlaku na relaciji Celje – Rogatec prijeli tri moške, ki so bili v Franciji obravnavani zaradi terorizma.

Včeraj so britanski in francoski mediji poročali, da so francoske oblasti objavile, da so  slovenski policisti aretirali dve osebi, ki sta jeseni lani pobegnili iz hišnega pripora v mestu Bayonne na jugozahodu Francije. Danes je policija za Reporter potrdila ne aretacijo dveh, ampak treh oseb.

»V začetku lanskega novembra so policisti pri opravljanju rednih nalog na potniškem vlaku, ki vozi na relaciji Celje - Rogatec, izvedli postopek ugotavljanja identitete treh potnikov. Ugotovljeno je bilo, da osebe ne posedujejo nobenega potovalnega dokumenta, v postopku pa so navajali, da so državljani Francije,« so sporočilu iz policije.

Ker niso imeli dokumentov, so policisti osebe privedli v policijske prostore z namenom ugotavljanja identitete. V prvi fazi policijskega postopka so osebe navedle lažne osebne podatke, prav tako so v postopku navajali različne in neusklajene izjave o namenu njihovega nadaljnjega potovanja. V Slovenijo so po njihovem pričevanju prišli preko Italije.

»Z usklajenim sodelovanjem med slovensko policijo in francoskimi varnostnimi organi je bila potrjena identiteta vseh treh oseb v postopku, pri čemer je bilo ugotovljeno, da so bile vse tri osebe v Franciji že obravnavane za kazniva dejanja s področja terorizma,« pravijo na policiji.

Francoski pravosodni organi so nato za vse tri osebe posredovali evropske naloge za prijetje in predajo. Po opravljenih zaslišanjih na OS Koper je preiskovalni sodnik zoper vse tri odredil pripor ter sklep o predaji Republiki Franciji. Osebe so bile že predane francoskim varnostnim organom konec lanskega novembra.

»V Sloveniji so policisti usposobljeni in seznanjeni z indikatorji za prepoznavanje tovrstnih oseb, kar je bistvenega pomena pri odkrivanju takih posameznikov in je tudi pripomoglo k uspešnemu prijetju v konkretnem primeru,« so zatrdili na policiji. Na vprašanje, ali gre za isti primer, kot ga navajajo francoski in britanski mediji, saj se informacije razlikujejo glede na število oseb in čas prijetja, so na sektorju policije za odnose z javnostmi dejali, da gre za isti primer.

Včeraj ponoči smo poročali, da je francoski portal Sud Ouest objavil informacijo, da sta bila v Sloveniji aretirana francoska džihadista, ki sta bila na tako imenovani »S« listi terorističnih osumljencev. Lani sta pobegnila iz hišnega pripora v mestu Bayonne na jugozahodu Francije in odšla na pot proti Siriji, so objavile francoske oblasti.

Francoski in britanski mediji so poročali, da sta fanatična muslimana pobegnila kljub ostremu nadzoru in omejenemu gibanju, saj sta se morala večkrat na teden javiti na policijsko postajo. Pobegla naj bi bila namenjena na ozemlje v Siriji, ki je pod nadzorom samooklicane Islamske države. Po prepotovanih več kot 1.500 kilometrih ju je aretirala slovenska policija. Express opozarja, da Slovenija velja za državo, ki jo džihadisti uporabljajo kot »točko postanka« na poti v Sirijo.

Očitno, sta dva res pobegnila iz pripora, tretji pa se jima je najbrž pridružil. Identitete aretiranih oseb javnosti niso sporočile ne francoske oblasti ne slovenska policija.