mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na ljubljanskih ulicah več primerov vsiljivega beračenja

Deli na:
Na ljubljanskih ulicah več primerov vsiljivega beračenja

Foto: Reuters

Policisti na ljubljanskih ulicah obravnavajo več primerov vsiljivega beračenja in pobiranja prostovoljnih prispevkov, ki ga izvajajo predvsem tuji državljani.

V sredo so tako kaznovali več državljanov Romunije, zaradi tovrstnih prekrškov pa so sodišča po predlogih ljubljanskih policistov letos do avgusta skupaj odredila izgon 19 tujcev iz države.

Po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana so ljubljanski policisti letos do začetka avgusta obravnavali 106 primerov vsiljivega beračenja, največ kršiteljev je bilo tujcev, in sicer Hrvatov, Romunov in Slovakov. Zaradi zbiranja prostovoljnih prispevkov brez dovoljenja pa so v tem obdobju obravnavali 53 oseb, med njimi je bilo prav tako največ tujcev, in sicer iz Romunije in Hrvaške.

Tovrstne prekrške so ljubljanski policisti odkrivali tudi v sredo. Na Čopovi ulici v Ljubljani so opazili moškega in dve ženski, ki so pod pretvezo gluhosti zbirali denarne prispevke. Kot so ugotovili, gre za polnoletne državljane Romunije, ki so bili v času od 4. avgusta že večkrat obravnavani zaradi vsiljivega pobiranja prostovoljnih prispevkov.

Prav tako so zaradi enakega prekrška obravnavali še enega Romuna, o katerem jih je obvestil občan, ki je tujca tudi zadržal na kraju do prihoda policistov. Tudi tega Romuna so za tovrstne prekrške že obravnavali.

Ob tem so policisti na isti lokaciji zalotili še petega tujca, ki je prav tako vsiljivo pobiral prostovoljne prispevke in je večkratni kršitelj istovrstnih prekrškov - od junija 2017 je prejel že šest plačilnih nalogov.

Vsem tujcem so zasegli denar in jih privedli na takojšnji postopek na sodišče. Štirim je sodišče izreklo opomin in izgon iz države za dve leti, enemu pa globo v višini 104 evre in izgon iz države za tri leta. Vse so iz države tudi že odstranili, so navedli na PU Ljubljana.

Sodišča so sicer zaradi tovrstnih prekrškov po predlogih ljubljanskih policistov sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta odredila izgon iz države 19 tujcem, so navedli na PU Ljubljana.

Kot so pojasnili, način zbiranja prostovoljnih prispevkov določa zakon o varstvu javnega reda in miru, ki določa, da lahko posamezniki ali pravne osebe zbirajo prispevke v humanitarne namene po pridobitvi dovoljenja, ki jim ga izdajo pristojne upravne enote. Zakon za kršitelje predvideva globo, prav tako pa tudi odvzem pridobljenega denarja.

Po navedbah policistov, ki pri odkrivanju tovrstnih kršitev v Ljubljani sodelujejo tudi z mestnim redarstvom, je pomembno predvsem informiranje občanov o tem pojavu, kajti pri zbiranju prostovoljnih prispevkov gre v večini primerov za zlorabe posameznikov, med njimi so v večjem deležu storilci tujci, ko na goljufiv način, torej v imenu različnih lažnih humanitarnih organizacij, zbirajo podpise in pobirajo prispevke mimoidočih ljudi.

Občanom policija svetuje, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Če tega nimajo, naj jim občani prispevkov ne dajejo. Prav tako naj oseb ne spuščajo v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine. O kršitvah naj tudi obvestijo policijo.