pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na indeksu človekove svobode je Slovenija na 36. mestu v svetu

Deli na:
Na indeksu človekove svobode je Slovenija na 36. mestu v svetu

Foto: Visio Institut

Švica je na prvem mestu v včeraj izdanem letnem poročilu Indeks človekove svobode 2017 (The Human Freedom Index), sledijo Hongkong, Nova Zelandija, Irska in Avstralija.

Slovenija je napredovala za tri mesta in zasedla 36. mesto med 159 državami, so sporočili iz Visio instituta.

Na lestvici prvim petim sledijo Finska, Norveška, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Avstrija, Švedska, Estonija, Luksemburg in Nemčija (16.).

ZDA so po človekovi svobodi zasedle 17. mesto, Italija 35. mesto, Hrvaška je 43., Črna gora 51., Srbija 55., Bosna in Hercegovina 57., Makedonija pa je na 60. mestu. V drugi polovici lestvice najdemo Rusijo (126.), Kitajsko (130.), Ukrajino (132.), Pakistan (141.), Zimbabve (146.) in Savdsko Arabijo (149.). Pri repu pa so Iran, Egipt, Venezuela in Sirija na zadnjem mestu.

Od 17 regij ima najvišjo človekovo svobodo zahodna Evropa, ki ji sledita severna Evropa in severna Amerika. Po navedbah Tanje Porčnik iz Visio instituta, ki je z Ianom Vasquezem s Cato instituta v ZDA soavtorica poročila, četrta najbolj svobodna regija na svetu ostaja centralna Evropa in Baltik, v kateri je med osmimi državami na svobodi največ pridobila prav Slovenija.


Indeks človekove svobode izračunajo na podlagi indeksa osebne svobode, kjer je Slovenija dobila oceno 9,02 od 10 in se uvrstila na 17. mesto, in indeksa ekonomske svobode, kjer je naša država dobila oceno sedem od 10 in se uvrstila na 73. mesto.

Države z največ človekove svobode (25 odstotkov najvišje uvrščenih držav) imajo dohodek na prebivalca 38.871 dolarjev, medtem ko je za tiste, ki živijo v najmanj svobodnih državah (25 odstotkov najnižje uvrščenih držav), ta znašal le 10.346 dolarjev.

Svoboda žensk, ki jo merijo s sedmimi kazalniki indeksa svobode, je najvišja v Evropi in severni Ameriki ter najnižja v južni Aziji, na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Slovenija je v tej kategoriji dosegla maksimalnih 10 točk.

Indeks zajema 159 držav z 79 kazalniki državljanskih svoboščin, ki so razvrščeni v več kategorij: pravna država, varnost, gibanje, religija, zbiranje, združevanje in civilna družba, izražanje in informacije, identiteta in razmerja, obseg (para)države, pravni sistem in lastninske pravice, trdnost valute, mednarodna trgovina in regulativa.

Indeks temelji izključno na podatkih državnih statističnih uradov. Ker so ti v nekaterih državah objavljeni z zamudo, so v letošnjem indeksu zajeti podatki iz leta 2015.