franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Forumu 21 razpravljali o nedeljskih volitvah na Hrvaškem

Deli na:
Na Forumu 21 razpravljali o nedeljskih volitvah na Hrvaškem

Foto: Bobo

Pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem je Društvo Forum 21 včeraj pripravilo razpravo o političnih razmerah v tej državi. Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je poudarila, da je razplet volitev težko predvideti, s čimer sta se strinjala tudi analitik Žarko Puhovski in nekdanji slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojko Volk.

Predsednik društva Milan Kučan je uvodoma povedal, da so razpravo pripravili, ker so nedeljske volitve na Hrvaškem pomembne tudi za Slovenijo. V prvi vrsti bo rezultat vplival na slovensko politično dogajanje, hkrati pa je mogoče potegniti določene vzporednice med dogajanjem na Hrvaškem in v Sloveniji.

Kosorjeva se je strinjala, da bo rezultat volitev pomembno vplival na nadaljnje dogajanje, pri napovedovanju rezultata pa je bila zelo diplomatska. Izpostavila je možnost vnovične politične nestabilnosti, pri čemer je omenila javnomnenjske raziskave, ki nakazujejo tesen rezultat in posledično zelo majhno možnost za oblikovanje velike koalicije.

S slednjim se je strinjal profesor, filozof in politični analitik Puhovski, ki je ob tem poudaril, da politično večino sestavlja veliko strank, ki jih je težko medsebojno usklajevati. Izpostavil je problematiko nejasne opredelitve nekaterih političnih akterjev, ki da "vzamejo malo z leve in malo z desne". Po njegovih besedah ima večjo možnost za sestavo vlade sicer HDZ, ni pa še jasno, kako veliko vlogo bo pri tem odigral Most.

Kosorjeva je kot nekdanja predsednica HDZ poudarila, da bo ostala objektivna, in po mnenju analitikov boljše možnosti HDZ oziroma njenega predsednika Andreja Plenkovića komentirala z besedami, da je o Plenkoviću kot voditelju HDZ še prezgodaj govoriti. Pravi potencial bo po njenih besedah mogoče videti šele čez nekaj mesecev.

Glede predsednika SDP Zorana Milanovića je dejala, da svoje politike vodenja stranke "ni v celoti artikuliral". Puhovski pa je dejal, da Milanoviću manjka "socialne inteligence", v SDP pa da je manj demokratično vzdušje kot v HDZ.

Volk je poudaril, da je na Hrvaškem precej manj prostora za nove oziroma manjše stranke kot v Sloveniji. Izpostavil je tudi, da se stranka, ki želi sodelovati z Mostom, znajde pred skoraj nemogočo nalogo, saj je sodelovanje s poslanci Mosta tako rekoč neizvedljivo. Njihove zahteve namreč pogosto segajo prek meje mogočega.

Velika koalicija je po njegovih besedah možna le teoretično, praktično skoraj ne, bi pa bila "zanimiv eksperiment". Ob tem je Volk izpostavil še podatek, da na Hrvaškem v obdobju brez vlade beležijo največjo gospodarsko rast, in da je Hrvaška v zadnjih petih letih postala četrta najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, česar se politiki po njegovih besedah dobro zavedajo in temu prilagajajo svoje ravnanje.

Sogovorniki so med drugim komentirali tudi predvolilno kampanjo. Zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni sta tako Kosorjeva kot Puhovski označila za nedopustnega, je pa Puhovski ob tem izpostavil problematiko neenotnih prepovedi, kar po njegovih besedah vodi v paradoks.