sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Brezjah tradicionalno, 48. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

Deli na:
Na Brezjah tradicionalno, 48. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

Foto: Bobo

Številni bolniki, invalidi in starejši se bodo danes podali na 48. vseslovensko narodno romanje na Brezje. Ob 9. uri bo potekala molitev rožnega venca, romarji pa bodo imeli tudi priložnost za spoved. Ob 10. uri se bo začela sveta maša, ki jo bo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Pri maši bo možno prvič videti slovensko zastavo, ki jo je sklekljalo 25 klekljaric in ki bo pri sveti maši tudi blagoslovljena. Zastava bo na Brezjah ostala še v nedeljo, v ponedeljek pa jo bodo prepeljali v državni zbor, so sporočili iz romarskega urada na Brezjah.

Tradicionalnega romanja bolnikov, invalidov in ostarelih se vsako leto udeleži več tisoč ljudi, pripravlja pa ga Tiskovno društvo Ognjišče. Romanje se je v 48-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje v prvi vrsti namenjeno, se ga udeležujejo tudi njihovi domači in prostovoljci, ki pomagajo romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Pomočniki so skavti, malteški vitezi, mladinske veroučne skupine in posamezniki.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih. Župnije in pastoralna območja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja, duhovniki pa obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo.