podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MZZ še ne ve, kaj bo s truplom v Siriji ubitega Martina Grudna

Deli na:
MZZ še ne ve, kaj bo s truplom v Siriji ubitega Martina Grudna

Foto: Twitter

Kaj bo s truplom Slovenca, ki je bil pred dnevi ubit v vojnem spopadu v Siriji, še ni jasno. O tem se bo odločala družina, ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa ji pri tem nudi vso podporo. Zaenkrat je sicer podatkov o razpoložljivih možnostih zelo malo, je v izjavi za medije danes povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Ministrstvo je potrdilo, da je bil slovenski državljan pred nekaj dnevi ubit v vojaški akciji v kurdskem delu Sirije. Njegovi svojci so obvestilo o tem dobili že kakšen dan prej, preden je novica zaokrožila v medijih, je povedal Šter.

"Danes smo opravili pogovor z nekaterimi od članov družine. Smrt jih je močno prizadela in v globoki žalosti trenutno še ne želijo kontaktirati z javnostjo," je povedal vodja konzularne službe. Te možnosti sicer ne izključujejo v prihodnosti, ko se bodo razmere razjasnile.

Na MZZ pa trenutno s soglasjem in po odločitvi svojcev opravljajo vse potrebno, da bi pridobili dodatne informacije o okoliščinah smrti ter o možnostih za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo oziroma pogreb pokojnega v Siriji, je povedal Šter.

Pri tem sodelujejo z vsemi, ki bi lahko dali koristne in uporabne informacije. "Pri tej akciji je v aktivnosti slovenska diplomacija, pa tudi diplomatska predstavništva drugih držav. Vzpostavili smo tudi neposreden kontakt z organizacijo kurdske samouprave," je pojasnil Šter. Urejajo tudi vse potrebno, da bodo lahko matični organi v Sloveniji opravili vpis smrti v matični register.

"Zaenkrat je zelo malo konkretnih podatkov, kakšne so razmere in kakšne so sploh lahko odločitve družinskih članov," je dejal Šter. Problematično je tudi dejstvo, da Slovenija in Sirija nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov. "Naše veleposlaništvo v Turčiji je najbližje, ni pa pooblaščeno za pokrivanje te države," je povedal vodja konzularne službe.

Sirija je okolje, kjer je infrastruktura, vključno z delovanjem upravnih organov, v takšnem stanju, da se je težko zanesti na postopke, je še dodal. Gre tudi za državo, v kateri "resno in dejansko potekajo vojaški spopadi". Zaenkrat so vse možnosti še povsem odprte, odločitve pa so v rokah družine, je še poudaril Šter.

V torek je zaokrožila novica, da je v ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, ki je trenutno v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), 27. julija umrl Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG. Novico o smrti je prek socialnih omrežij sporočila YPG.