zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Murska Sobota: Pajdaško kadrovanje in delitev proračunskega denarja

Deli na:
Murska Sobota: Pajdaško kadrovanje in delitev proračunskega denarja

Foto: Bobo

Občinska falanga Aleksandra Jevška (levo) v Murski Soboti obračunava z vsem in vsemi iz obdobja župana Antona Štihca.

Rdeča oblastna falanga MO Murska Sobota na čelu z županom Aleksandrom Jevškom, ki so mu zmago v drugem krogu županskih volitev 2014 zagotovili pomladni »izdajalci«, je doslej uspela obračunati z vsem in vsemi, ki so bili povezani z nekdanjim županom Antonom Štihcem. Celo »izdajalcem«, ki so Jevšku izrekli podporo pred drugim krogom volitev, Jasmini Opec (SLS) in Dragu Šiftarju, nekdanjemu vidnemu članu SDS, na volitve pa se je podal kot neodvisni kandidat, ker so mu v SDS odrekli podporo v korist Antona Štihca, so se Jevškovi »zahvalili« v nekaj mesecih.

Šiftarja so odstavili z mesta direktorja javnega podjetja Komunala, na grbo je dobil tudi nekaj kazenskih ovadb, enako usodo je doživela tudi Opecova, ki je podporo Jevšku pogojevala s podžupanstvom MO MS, saj jo je Jevšek razrešil ob prvi priložnosti. Na cesto je zaradi domnevnega mobinga nad sodelavkami vrgel tudi tesno Štihčevo sodelavko, pravnico in vodjo oddelka za splošne zadeve Sabino Gutalj. Ta se je odločila za tožbo, pravda poteka na mariborskem delovnem sodišču in po nepreverjenih informacijah bo sodišče prisluhnilo njeni tožbi.

Lep primer obračunavanja s Štihčevimi časi je tudi sprejeta odločitev o reviziji stroškov projekta Fakultete za turizem. Leta 2006 je Janševa vlada v Strategijo razvoja turizma v RS umestila tudi formiranje fakultete za turizem. Denar za akreditacijo programov sta družno vložili občini Brežice in Murska Sobota. V Brežicah je fakulteto končalo že kar nekaj študentov, v Murski Soboti, tako pač je odločila rdeča oblast, fakultete ne potrebujejo, zato pa so pred dnevi svetniki sprejeli sklep o reviziji doslej porabljenih 150 tisoč evrov. In to v regiji, ki ima tako velik potencial prav na področju turizma.

In s čim se lahko v dosedanjem mandatu pohvali Jevškova falanga? Praktično z ničimer, kajti vse, kar so doslej odpirali in predajali namenu, so projekti, zastavljeni v obdobju županovanja Antona Štihca. Seveda to Aleksandra Jevška, ki prav uživa v soju otvoritvenih žarometov, prav nič ne moti. Pomembno je le, da se njegove fotografije pojavljajo v vseh prekmurskih lokalnih medijih, ti pa dihajo tako, kot jim veleva direktor občinske uprave Srečko Đurov, ker je od tega tudi odvisno njihovo financiranje. V njegovih rokah so praktično vsi vzvodi vladanja v mestni občini, saj si s tem Jevšek noče »mazati« rok. Poleg tega mu absolutna večina rdeče koalicije, v kateri so svetniki SMC, SD, ZL in Desusa, omogoča, da žejne čez vodo pelje občinski svet, še bolj pa občane mestne občine. Seveda so bili vsi, ki dihajo z rdečo koalicijo, za to dodobra nagrajeni, tudi iz proračunskih sredstev. To je konec koncev pokazal tudi zaključni račun za leto 2015, proračunskega primanjkljaja se je nabralo za 720 tisoč evrov.

Takšna proračunska luknja ni prav nič prijetna popotnica za leto 2016, kar pa vodstva MO MS ne moti: Đurov zaposluje v lastni hiši, torej v občinski upravi, Brigita Perhavec (SD), direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport, pa v svoji hiši. Posledice nespametnega ravnanja se bodo pokazale v pomanjkanju denarja za investicije in investicijske transferje. Kje torej vzeti denar za pokritje proračunske luknje in uresničitev njihovih apetitov? Pri občanih MO Murska Sobota seveda! Vodstvo je takoj ob prevzemu oblasti do danes dvignilo cene nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, cene storitev vodarine (24 %) in omrežnine (cca 24 %) ter dodatno za odvajanje komunalne in padavinske vode (za 12,55 %). Pred kratkim so dvignili ekonomsko ceno vrtca. Zajeten kupček denarja več v proračunu občine in še posebej v njenem podjetju Vodovod, d. o. o., in Komunala, d. o. o., je žal vzet ravno iz proračunov gospodinjstev!

Da občinska oblast namesto zavezujočih obljub o razvojnem preboju vse bolj posega po »pajdaškem« dodeljevanju sredstev in zaposlovanju znotraj lastnih vrst, so v sporočilu za javnost opozorili v tudi mestnem odboru SDS Murska Sobota, a kaj ko jim v lokalnih medijih, ki dihajo z rdečo oblastjo, ne prisluhnejo.