Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mura brez pomoči države

Deli na:

Država Muri ne bo zagotovila pet milijonov evrov, kolikor jih družba nujno potrebuje za ohranitev proizvodnje. Na strani vodstva je, da sprejme nadaljnje poslovne odločitve, pravijo v Sodu in PDP, kjer se bodo "še naprej zavzemali za dolgoročno rešitev Mure z ohranitvijo perspektivnih programov".

Država Muri ne bo zagotovila pet milijonov evrov, kolikor jih družba nujno potrebuje za ohranitev proizvodnje. Na strani vodstva je, da sprejme nadaljnje poslovne odločitve, pravijo v Sodu in PDP, kjer se bodo "še naprej zavzemali za dolgoročno rešitev Mure z ohranitvijo perspektivnih programov".

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič, glede dolgoročne rešitve Mure obstajata dve možnosti - da se ustvari novo, od Mure neodvisno podjetje ali pa vstop tujih investitorjev, ki so v zadnjem času že izkazali interes.

Sod je zaradi težav Mure, ki so se v zadnjih nekaj mesecih stopnjevale, opravil omejen skrbni pregled Mure. Ob predstavitvi izsledkov je uprava Mure Sodu predstavila tudi koncept nove Mure. Uprava je nato v dobrem tednu pripravila poslovni načrt nove Mure in ga v ponedeljek Sodu tudi predstavila. Hkrati je Murina uprava še enkrat izrazila nujnost zagotovitve najmanj pet milijonov evrov do danes, da se lahko zagotovi nadaljevanje proizvodnje, je dejal Kuntarič.

"Na podlagi skrbne preučitve poslovnih načrtov in ob vsem znanih dejstvih, pridobljenih tudi na podlagi skrbnega pregleda, smo se odločili, da teh sredstev ne moremo zagotoviti," je poudaril. Dodal je, da trenutno zahtevan transfer v Muro ne izpolnjuje kriterijev naložbe, ne zagotavlja nekega zahtevanega donosa v primeru lastniške naložbe in tudi ni jamstev za poplačilo v primeru, če bi šlo za kredit. "Nepovratnih sredstev žal ne moremo plasirati," je poudaril. Kuntarič verjame, da ima vodstvo Mure pripravljen rezervni scenarij v primeru, da teh sredstev ne dobi.

"Ocenjujemo, da sredstva, ki bi jih katerikoli investitor v tem trenutku vložil v projekt nove Mure, ne bi bila porabljena za razvoj in njeno prestrukturiranje, ampak za tekoče obveznosti oz. druge obveznosti stare Mure," je dejal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

Kuntarič glede dolgoročne rešitve Mure v tem trenutku vidi, kot omenjeno, dve možnosti. Prva je novo podjetje, brez povezav z obstoječo Muro, lastniki in upniki, v katerem bi lahko zagnali perspektivne programe. To podjetje bi lahko od Mure najelo prostor in opremo ter na novo zagnalo posle.

Ne glede na to, da še niso začeli iskati potencialnih investitorjev, so se ti že začeli sami javljati. O njih Kuntarič ni želel govoriti, povedal pa je, da so tuji in prihajajo iz tekstilnega sektorja.

Matzele je dejal, da so s tujimi investitorji opravili informativne, telefonske pogovore. "Obstajajo strateški investitorji, ki so pripravljeni del zmogljivosti tudi sami odkupiti, mogoče postaviti več novih podjetij, ki bi lahko pomenila rešitev za del zaposlenih," je poudaril.

O vstopu tujega vlagatelja je po Matzeletovih besedah preuranjeno govoriti, saj vsak večji strateški investitor porabi vsaj tri do šest mesecev, da sprejme odločitev, ali bo določeno investicijo izvedel. Kot je še dejal, so bili signali tudi v smeri odkupa blagovne znamke Mura.

O nadaljnjih korakih se mora zdaj odločiti vodstvo Mure. Kot je ocenil Kuntarič, stečaj ni nujno najslabša rešitev. "Tudi v stečaju je možno ohraniti proizvodnjo," je dejal. Dodal je, da je to povezano s sposobnostjo in spretnostjo stečajnega upravitelja, njegovih ambicij za ohranitev proizvodnje v čim večjem obsegu, ter na drugi strani tudi od partnerjev, ki so pripravljeni nadaljevati posle s podjetjem, ki je v stečaju.

Za delavce je po Kuntaričevi oceni morda postopek prisilne poravnave najslabši. V tem primeru postanejo ujetniki, so zaposleni, družba ima do njih obveznost, mesece lahko ostanejo brez dohodkov. "Nikakor si ne želim, da bi delavci Mure šli po isti poti kot delavci IUV in LTH," je poudaril.

Kuntarič je še dejal, da je ena od izvirnih težav Mure njena lastniška struktura, pri tem pa poudaril, da Mura potrebuje dobrega strateškega lastnika.