mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MSi predala podpise

Deli na:

Predstavniki Mlade Slovenije (MSi) so županu Zoranu Jankoviću pred Mestno hišo predali 5094 podpisov proti poimenovanju ulice po Titu. Župan je pojasnil, da točke ne bo umaknil z dnevnega reda seje mestnega sveta in da bodo o imenovanju odločili svetniki. Mladi forum SD pa je županu predal Titovo sliko in izrazil podporo poimenovanju ulice po Titu.

Predstavniki Mlade Slovenije (MSi) so županu Zoranu Jankoviću pred Mestno hišo predali 5094 podpisov proti poimenovanju ulice po Titu. Župan je pojasnil, da točke ne bo umaknil z dnevnega reda seje mestnega sveta in da bodo o imenovanju odločili svetniki. Mladi forum SD pa je županu predal Titovo sliko in izrazil podporo poimenovanju ulice po Titu.

Generalni sekretar MSi, podmladka NSi, Jernej Vrtovec je dejal, da želijo z zbranimi podpisi seznaniti Jankovića, da so v Sloveniji tudi takšni, ki menijo, da Titove ulice Slovenija in Ljubljana ne potrebujeta. "Titova ulica razdvaja slovensko javnost, razdvaja Slovenijo. Slovenci in Slovenke smo bili v preteklosti že prevečkrat razdvojeni in si ne zaslužimo biti razdvojen narod," je dejal Vrtovec.

Peticija bo po njegovih besedah "dokaz, da je treba spoštovati tudi tiste, ki so bili do zdaj zamolčani, ki ležijo v še do zdaj neodkritih grobiščih, ki so pa delo Josipa Broza Tita". S peticijo želijo v MSi doseči umik točke z dnevnega reda, na mestne svetnike pa apelirajo, "da modro odločajo, ali bo Slovenija še naprej razdvojena, ali pa bomo Slovenci stopili skupaj".

Večina od zbranih 5094 podpisov pod peticijo proti Titovi ulici je po Vrtovčevih besedah iz Ljubljane, podpisniki pa so večinoma mladi. O prihodnjih načrtih bodo javnost seznanili v prihodnjih dneh, je napovedal generalni sekretar MSi.

Predstavniki Mladega foruma SD pa so prišli izrazit podporo predlogu komisije za poimenovanje naselij in ulic. "Zdi se nam zelo žalostno, da nekatere politične stranke izkoriščajo trenutno situacijo in nabirajo politične točke na ta način, da politično revidirajo zgodovino in politizirajo zgodovino," je dejala podpredsednica MF SD Ljubljana Sanja Bajramović.

Ljubljanski mestni svetniki bodo danes obravnavali osnutek odloka o poimenovanju vzhodne mestne vpadnice po Josipu Brozu Titu. Kot piše v gradivu za sejo, ki ga je pripravila komisija za poimenovanje naselij in ulic pod vodstvom Petra Božiča (Lista Zorana Jankovića), bi po Titu imenovali cesto, ki poteka od krožišča pri Plečnikovih Žalah severno in severovzhodno po trasi novo načrtovane severne vpadnice preko tomačevskega krožišča do križišča z Zasavsko in Dunajsko cesto v Črnučah.

Župan je ob sprejemanju dnevnega reda osnutek odloka o poimenovanju ulic prestavil na zadnje mesto, z dnevnega reda seje pa točke ni umaknil. Pred Mestno hišo pa je ob prevzemu podpisov proti Titovi ulici dejal, da se bodo o poimenovanju odločili mestni svetniki na seji. "Sam pa podpiram, da se v Ljubljano vrne Titova ulica," je dodal.

Mladi bi se lahko učili obeh vrst zgodovine, tistega, kar je dobro, in tistega, kar je slabo, je poudaril Janković. Njihova pravica je, da povejo svoje mnenje, je dejal župan in dodal, da so to tudi storili. Po njegovem mnenju je nekorektno, da se zbirajo podpisi v celi Sloveniji. "Zdaj je MSi priznala, da je Ljubljana glavno mesto, takrat, ko je NSi glasovala, da se Ljubljani vzame denar, pa so to pozabili," je spomnil Janković.

"Zgodovinske resnice so napisane v različnih zgodbah, vendar pa se zgodovinskega imena in poimenovanja po taki osebnosti ne bi smeli izogibati," piše v gradivu. Glede pobude za umik točke z dnevnega reda je župan napovedal, da točke ne bo umaknil. "Spoštovanje zgodovine pomeni spoštovati osebe, ki so pomenile nekaj za to državo, zato ne vidim nobenih problemov," je poudaril Janković.

Medtem se je že začela seja mestnega sveta. Svetniki so podprli predloge sklepov o podelitvi mestnih priznanj. Naziv častni meščan glavnega mesta Ljubljana je letos pripadel predsedniku prve demokratično izvoljene skupščine RS Francetu Bučarju in nekdanjemu generalnemu direktorju Mercatorja Miranu Goslarju. Nagrado glavnega mesta prejmeta slikar Rudi Španzel in Društvo SOS telefon za ženske in otroke.

MOL pa bo ob mestnem prazniku podelila še štiri plakete, in sicer profesorici slovenščine in zgodovinarki Barbari Rogelj, upokojenemu univerzitetnemu profesorju in košarkarskemu trenerju Milutinu Pavloviću, uredništvu Radia KAOS in prostovoljnemu gasilskemu društvu Podutik Glince. Priznanja bo ljubljanski župan podelil na slavnostni seji mestnega sveta 8. maja.