Slovenija

MSi: Nov predlog plačevanja RTV prispevka vodi v načrtno omejevanje medijske in gospodarske svobode

Deli na:
MSi: Nov predlog plačevanja RTV prispevka vodi v načrtno omejevanje medijske in gospodarske svobode

Foto: Bobo

Predlog reorganizacije plačevanja prispevka za RTV je "nepremišljen, nedorečen in škodljiv", pravijo v Mladi Sloveniji (MSi).

"Ukrepi Ministrstva za kulturo vodijo v načrtno omejevanje medijske in gospodarske svobode v Sloveniji," svarijo v podmladku Nove Slovenije. Predlog, da bi mesečni "prispevek" plačevali glede na dohodke, in ne več enotnih 12,75 evra na mesec, se jim zdi nepravičen.

Kulturnega ministra Toneta Peršaka sprašujejo, "ali bi ob spremljanju evropskega prvenstva v košarki tisti, ki bi plačevali več, žogo videli bolj okroglo?" in ali bo minister predlagal tudi "obvezne progresivne cene tudi za nakup televizorja?"

Opozarjajo, da je predlog neugoden tudi za družine, saj bi morali prispevek za RTV plačevati vsi člani gospodinjstva, ki so zavezanci za dohodnino. Nasprotujejo tudi dodatni obdavčitvi pravnih oseb, ki bi po novem predlogu plačevale med 50 in 700 evrov mesečnega prispevka za RTV.

"Gre za norčevanje birokratov Ministrstva za kulturo, ki za razliko od zasebnega sektorja praktično ne občutijo gospodarskih kriz," očitajo v Mladi Sloveniji ministrstvu in opozarjajo, da taki ukrepi vodijo v "načrtno omejevanje medijske in gospodarske svobode v Sloveniji."