mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mojca Prelesnik »pokrila« kršitve varstva osebnih podatkov v zadevi koroških dečkov

Deli na:
Mojca Prelesnik »pokrila« kršitve varstva osebnih podatkov v zadevi koroških dečkov

Foto: Bobo

Namesto, da bi informacijska pooblaščenka najostreje ukrepala zaradi protizakonitega ravnanja v primeru dr. Gabi Čačinovič, je vse skupaj ocenila kot zgolj »lažje kršitve«.

Pred nekaj meseci smo pri Reporterju razkrili, da se je dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, nekdanja dekanja Fakultete za socialno delo, v postopku odvzema ti. koroških dečkov od njunih starih staršev protizakonito seznanila z varovanimi osebnimi podatki otrok in starih staršev. Gre za škandalozen primer, ko je Center za socialno delo Velenje na skrivaj odvzel vnuka Mariji Otorepec in Ivanu Škratku in ju dodelil v rejništvo.

Izkazalo se je, da dr. Čačinovičeva v času novinarske konference šestega aprila, na kateri so bili prisotni tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik in direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski, sploh ni imela nobene pravne podlage za seznanitev s strogo varovanimi osebnimi podatki iz postopka. In vendar je pred javnostjo vehementno nastopila z besedami, da je bil v tem konkretnem primeru odvzem otrok povsem utemeljen, kar ugotavlja na podlagi podatkov, ki jih je videla in se je prepričala.

Po našem poizvedovanju, kaj je Čačinovičeva kot nepooblaščena oseba sploh počela na tisti novinarski konferenci, nam je direktorica CSD Velenje Koletnikova poslala tripartitno pogodbo o opravljanju supervizije, sklenjeno 11.4. med njo, dr. Čačinovičevo in še skrbnico mladoletnih otrok. Pri pogodbi gre za to, da bi Čačinovičeva rejnikoma pomagala in ju podpirala pri skrbi za otroka. Po mnenju zastopnika starih staršev, odvetnika Velimirja Cugmasa je sicer takšna pogodba tako ali tako nezakonita, je namreč v nasprotju s področnimi predpisi. Mi pa smo ugotovili, da obstaja časovna vrzel- Čačinovičeva je s svojim nastopom razkrila, da se je podrobno seznanila s konkretnim primerom že pred novinarsko konferenco 6.4., čeprav je CSD pogodbo z njo sklenil šele 11.4.

Šlo je torej za povsem nezakonito seznanitev z najbolj varovanimi osebnimi podatki otrok! Pred tremi meseci, ob pisanju člankov o tem, smo na to protizakonitost opozorili tudi informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, pod katere pristojnost sodi tudi varstvo osebnih podatkov. Tedaj je pojasnila, da teče postopek ugotavljanja, ali so bili postopki in ukrepi za zavarovanje osebnih podatkov na CSD Velenje morebiti neustrezni.

Na naše vprašanje, kako bo ukrepala zoper njej podrejenega državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov Marijana Čonča, ki je pred tem zatrdil, da se je Čačinovičeva s podatki seznanila zakonito, pa je odvrnila, da zoper njega nikakor ne more ukrepati, saj gre za njegovo strokovno odločitev, za dvom v to odločitev pa da nima razloga. Pozor, to je Prelesnikova dejala potem, ko smo jo izrecno opozorili na omenjeno časovno vrzel med seznanitvijo Čačinovičeve z osebnimi podatki in datumom sklenitve pogodbe! No, z nekaj mesečno zamudo je zdaj Prelesnikova le prišla do tega, kar je bilo vidno že iz letala.

Kot pravi, je informacijski pooblaščenec zaključil postopek inšpekcijskega nadzora zoper CSD Velenje in ugotovil, da zaposleni in pogodbeni sodelavci niso bili ustrezno seznanjeni z obstojem in vsebino internih aktov, ki urejajo postopke za zavarovanje osebnih podatkov na CSD Velenje. Hkrati, piše Prelesnikova,je CSD Velenje z izvajalko (Čačinovičevo, op.p.), »sklenil pogodbo...šele 11.4., vendar je bila z nekaterimi podatki iz spisa seznanjena že pred podpisom.«

Toda, neverjetna je naslednja ugotovitev osebe, ki bi morala prva varovati osebne podatke: informacijski pooblaščenec je obe nepravilnosti obravnaval tudi v okviru pooblastil, ki jih ima kot prekrškovni organ, pri čemer je... »ocenil, da gre za lažje kršitve zakona«. Pri tem so, kot pravi pooblaščenka, upoštevali, da je bilo nezakonito stanje relativno kratko obdobje (od 4.4 do 11.4.) in da se izvajalka v tem času ni seznanila z listinsko dokumentacijo, pač pa so ji bili podatki posredovani le ustno v obsegu, ki je bil nujno potreben, ne da bi bili udeleženci postopkov poimensko opredeljeni. Očitno gre za neresnico Prelesnikove: Čačinovičeva je na novinarski konferenci 6.4.namreč kot dobra poznavalka primera razlagala, da je bil odvzem otrok povsem utemeljen, kar ugotavlja na podlagi podatkov, ki jih je videla in se prepričala.

Primera ji torej niso opisali zgolj ustno (kar je tako ali tako bedasta trditev), pač pa je imela pred sabo pisno dokumentacijo. V tej zadevi imamo torej Center za socialno delo Velenje, kjer so grobo kršili zakonodajo glede varstva osebnih podatkov, dr. Čačinovičevo- bližnjo prijateljico Milana Kučana, kar jo očitno postavlja nad zakone, nadzornika za varstvo osebnih podatkov Marijana Čonča, ki ni hotel ugotoviti prav nikakršnih kršitev, in na koncu informacijsko pooblaščenko, ki vse skupaj pokrije kot »lažje kršitve«.