sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mladoletni Romi napadajo in šikanirajo zlasti ženske, otroke in starejše

Deli na:
Mladoletni Romi napadajo in šikanirajo zlasti ženske, otroke in starejše

Foto: Bobo

Romi iz naselja Kerinov Grm že dolgo napadajo in šikanirajo okoliške prebivalce, pri čemer na občini Krško vladi predlagajo, da bi zagotovili dodatne policiste na terenu.

Prejšnji teden je v uredništvo Reporterja poklicala ogorčena prebivalka vasi Drnovo pri Krškem (podatke o njej hranimo v uredništvu), ki ji življenje grenijo mladoletni Romi iz bližnjega zloglasnega romskega naselja Kerinov Grm.

Pravi, da hodijo mladoletni Romi »na plenjenje trgovin v Leskovec in Krško« skozi vas Drnovo, pri čemer za zabavo na hiše mečejo kamenje, hodijo po vrtovih, če pa jih kdo opozori, naj nehajo, grozijo s fizično silo.

Tako je nekajkrat malo manjkalo, da bi se spravili nanjo, posebno pogumni so v skupinah. Večkrat je poklicala policijo, vendar se razmere ne izboljšujejo. Napadajo zlasti ženske, otroke in starejše, pravi sogovornica.

Na novomeški policijski upravi, ki zajema to območje, so nam razložili, da so policisti tam v zadnjem času obravnavali več prekrškov in premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin. Trdijo, da so velik del uspešno preiskali in zoper osumljence podali kazenske ovadbe in obdolžilne naloge.

Pri tem na policiji dodajo, da so bili v več primerih storilci mladoletniki, zato o njihovem ravnanju obveščajo tudi pristojni center za socialno delo. Trenutno potekajo usklajene aktivnosti policistov s krške policijske postaje, okrožnega državnega tožilstva v Krškem in tamkajšnjega centra za socialno delo.

Kako se z romskim šikaniranjem okoličanov spoprijemajo na občini Krško pod vodstvom župana Mirana Stanka? Z nasiljem posameznih prebivalcev Kerinovega Grma se lokalna skupnost sooča že več let, poudarjajo, toda žal občina nima pristojnosti za urejanje javnega reda in miru, to je delo policije. Državne institucije že več let opozarjajo na te težave, v vlado so poslali več pobud s področja varnostnih vprašanj.

Predlagajo, da bi policijskim upravam na območjih z romsko skupnostjo zagotovili dodatne kadre za osveščanje o prometni varnosti, kršitvah javnega reda in miru, kaznivih dejanjih in tudi za izvajanje represivnih nalog, predvsem glede bagatelnih kaznivih dejanj.

Preverili smo demografske podatke, žal kažejo na še večje težave, tamkajšnja romska populacija namreč hitro narašča. Leta 2012 je bilo v Kerinovem Grmu 134 prebivalcev, leta 2015 pa že 202.