oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mladi katoličani odhajajo na svetovni dan mladih v Krakovu

Deli na:
Mladi katoličani odhajajo na svetovni dan mladih v Krakovu

Foto: Bobo

Krakovu na Poljskem se bo v sredo začel svetovni dan mladih, ki se ga bo udeležilo tudi 560 mladih iz Slovenije. Namen srečanja mladih katoličanov z vsega sveta, ki se ga bo udeležil tudi papež Frančišek, je druženje mladih ob temi usmiljenja, so dejali sogovorniki na novinarski konferenci pred odhodom slovenskih romarjev v Krakov.

Namen srečanja je po besedah ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, ki bo v Krakovu vodil kateheze za Slovence, tudi druženje škofov in duhovnikov z mladimi in spoznavanje lokalnih župnij. Tema letošnjega srečanja bo v skladu z letom usmiljenja, ki ga je lani razglasil papež.

Program srečanja bo razdeljen na dva dela. Med 20. in 25. julijem bo dogajanje potekalo v različnih poljskih škofijah, ki bodo za mlade pripravile program.

Prvi večji dogodek glavnega dela dogajanja bo otvoritvena maša v središču Krakova, ki bo v torek, 26. julija. Vsako dopoldne bodo za mlade pripravili kateheze v maternem jeziku, popoldan pa bodo potekale različne delavnice, koncerti, predstave in športni dogodki.

V četrtek bodo udeleženci na prizorišču pozdravili papeža Frančiška, naslednji dan pa bo potekal križev pot. Sobota se bo začela z romanjem na t. i. Park usmiljenja, kjer bo zvečer in ponoči potekalo bdenje. Srečanje se bo zaključilo z nedeljsko sveto mašo, kjer bo papež sporočil, kje in kdaj bo naslednji svetovani dan mladih.

Poljski organizatorji bodo po besedah koordinatorke projekta Špele Pucelj iz Skupnosti katoliške mladine za varovanje dogodka zagotovili večje število varnostnih sil. Za varnost pa bodo skrbeli tudi policisti iz osmih drugih držav, je dodala Pucljeva.

Poljski veleposlanik v Sloveniji Pawel Czerwinski je ob tem poudaril, da so varnostne službe zaradi vrha zveze Nato, ki je v začetku meseca potekal v Varšavi, že več tednov v visoki pripravljenosti. Zaradi večje varnosti ob srečanju voditeljev zavezništva in svetovnem dnevu mladih so na svojih mejah začasno uvedli mejno kontrolo. Tako vsi, ki želijo vstopiti v državo, potrebujejo veljaven dokument.

Papežev obisk pa je pomemben tudi z državniškega vidika, saj se bo srečal z najvišjimi predstavniki države, je še poudaril veleposlanik.

Na srečanju sicer pričakujejo med 1,5 in dva milijona mladih iz 187 držav. Prisotnih bo tudi med 800 in 1200 škofov ter 13.000 duhovnikov. Za nemoten potek bo skrbelo okoli 10.000 prostovoljcev, med katerimi bo tudi 20 slovenskih.