1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo od ljubljanske univerze terja vračilo dodatkov za štiri leta

Deli na:
Ministrstvo od ljubljanske univerze terja vračilo dodatkov za štiri leta

Foto: Bobo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po novem od Univerze v Ljubljani zahteva, naj v proračun vrne celoten bruto dodatek za stalno pripravljenost, ki ga je devet fakultet svojim zaposlenim izplačalo od leta 2012 do vključno leta 2015. Univerza skoraj 781.000 evrov težkega zahtevka ne namerava plačati, poroča današnji Dnevnik.

Po navedbah Dnevnika se je v štirih letih nabralo za 780.943 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost. Ta sredstva mora univerza vrniti, ker je dodatek zaposlenim izplačevala brez pravne podlage, kar po mnenju ministrstva pomeni, da je sredstva porabljala nenamensko. Če univerza dolga ne bo poravnala v 30 dneh, jo čakajo še zakonske zamudne obresti. Pravnega pouka o možni pritožbi v sklepu, sprejetem 30. marca, ni.

Univerza zahteve ministrstva po neuradnih podatkih Dnevnika ne namerava izpolniti iz treh ključnih razlogov. Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Darje Lisjak univerza s tržnimi sredstvi sofinancira javno službo. Poleg tega ne gre za nenamensko pridobljena sredstva, "saj je bilo delo opravljeno", dodaja. Zahteva ministrstva je po njihovem mnenju neutemeljena tudi zato, ker od univerze terja bruto znesek, zaposleni pa so za prejeti dodatek že plačali dohodnino in druge prispevke.

Na zahtevo ministrstva se je zato univerza tik pred iztekom roka pritožila. Ministrstvo so vprašali, ali je pritožba sploh dopustna, saj sklep ne vsebuje pravnega pouka. Na ministrstvu so za Dnevnik odgovorili le, da pritožbo rešujejo.

Za zdaj tudi ni povsem jasno, ali naj bi univerza zahtevani znesek izterjala od fakultet. Skoraj zagotovo pa dodatnih plačil ne bodo terjali od zaposlenih, saj te ščiti zakon o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so bili fakulteti dolžni povrniti le prejeti dodatek za deset mesecev, piše Dnevnik.

Inšpektorat za javni sektor je namreč v inšpekcijskem nadzoru, ki ga je izvedel na pobudo ministrstva za izobraževanje sredi preteklega leta, ugotovil, da je devet od 11 fakultet, na katerih je bil izvedel nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Na ta način so fakultete v letih od 2012 do 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka.

Fakultete so stalno pripravljenost izplačevale dekanom, prodekanom, tajnikom fakultet, strokovno-tehničnim delavcem na področju informatike, računovodstva in vzdrževanja. Dodatek sta v obdobju zaposlitve na ekonomski fakulteti prejemala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in finančni minister Dušan Mramor.