Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica poziva bolnišnice k sprejemu bolnikov iz UKC Ljubljana

Deli na:
Ministrica poziva bolnišnice k sprejemu bolnikov iz UKC Ljubljana

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je obiskala internistični in kirurški del ljubljanske urgence, ki sta izjemno obremenjena.

Ob tem je pozvala vodstva drugih bolnišnic, naj sodelujejo pri prerazporejanju bolnikov iz Ljubljane, so sporočili z UKC Ljubljana.

Nadzorni travmatolog urgentnega bloka kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug je ministrici ob obisku postregel z najaktualnejšimi informacijami. Povedal ji je, da so do 17. ure včeraj na kirurški urgenci pregledali 250 bolnikov, 15 ljudi je težje poškodovanih in so potrebovali operacijo. Odprli so štiri dodatne ambulante, so njegove besede povzeli v službi za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Že čez dan so za medije v UKC Ljubljana pojasnili, da so aktivirali zeleni alarm, sicer predviden za množične nesreče, in da bodo morali bolnike najverjetneje preusmerjati tudi v druge bolnišnice. Na običajen dan sicer na kliničnem oddelku za travmatologijo pregledajo med 180 do 200 bolnikov.

Ministrica Kolar Celarčeva pa je ob obisku izrazila prepričanje, da "bodo pacienti prihodnjo zimo oskrbovani v novih prostorih internistične prve pomoči, zdravstveno osebje pa bo lahko delalo v normalnih razmerah". Kot je povedala, druga faza gradnje ljubljanske urgence, za katero je vlada v proračunu 2015/2016 zagotovila 23 milijonov evrov, poteka po načrtih. Poleg tega je v proračunih za letos in prihodnje leto zagotovljenih okoli 35 milijonov evrov za naslednje faze, je ponovila.



"Zavedam se, da se gradnja diagnostično terapevtske službe vleče predolgo in da je v preteklih letih, ko je gradnja več let stala, nastala velikanska škoda," so ministričine besede zapisali v sporočilu za javnost. Obenem pa dodali napoved, da bosta že spomladi letos internistična prva pomoč in splošna nujna medicinska pomoč s sedanjih 1000 kvadratnih metrov preseljeni v nove prostore, na površino 2050 kvadratnih metrov.

Kolar Celarčeva se je tudi zahvalila zdravstvenim delavcem, ki zaradi vremenskih razmer, gripe in okužb dihal s težavo obvladujejo povečano število pacientov na ljubljanski urgenci.

Jug je sicer že čez dan medijem pojasnil, da zeleni alarm pomeni, da se "preštejemo, vidimo, kaj imamo na razpolago, kakšno je stanje v drugih bolnišnicah in se pripravimo, v kolikor se stanje poslabša, da lahko potem hitreje ukrepamo". Problem na UKC Ljubljana predstavlja tudi gripa, zaradi katere so oddelki zelo obremenjeni.

Tudi ob obisku ministrice pa je še enkrat pozval prebivalce, naj upoštevajo vremenske razmere in naj, če to ni nujno potrebno, ne hodijo ven.