benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister še ni pripravljen na odhod

Deli na:

Računsko sodišče s svojo odločitvijo pretirava, je po kolegiju predsednika vlade Boruta Pahorja dejal okoljski minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Sam ne namerava odstopiti, če pa ga bo razrešil državni zbor, stranke DeSUS ne namerava povleči iz koalicije. Predsednik Zaresa Gregor Golobič premierov predlog o Erjavčevi razrešitvi podpira.

Računsko sodišče s svojo odločitvijo pretirava, je po kolegiju predsednika vlade Boruta Pahorja dejal okoljski minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Sam ne namerava odstopiti, če pa ga bo razrešil državni zbor, stranke DeSUS ne namerava povleči iz koalicije. Predsednik Zaresa Gregor Golobič premierov predlog o Erjavčevi razrešitvi podpira.

Za Erjavca je to, ali pričakuje, da ga bo državni zbor razrešil, "vprašanje za kakšnega jasnovidca". "Bomo videli, kakšna je teža očitkov, če ne poskrbiš pravočasno za ločevanje komunalnih odpadkov," je pripomnil.

V primeru, da bo razrešen, Erjavec po njegovih besedah DeSUS ne bo povlekel iz koalicije, saj za to "ni nobene potrebe". Država po njegovem potrebuje močno koalicijo, ne glede na to, kaj bo odločil državni zbor.

Na vprašanje, ali vidi v zgodbah, kot so Patria, Energetika in računsko sodišče, kakšno ozadje, je dejal, da to težko komentira in da tudi nima nobenih dokazov. "Čas bo pa pokazal, kaj se dogaja," je poudaril.

Sicer pa se mu zdi prav, da se o njegovi odgovornosti izreče državni zbor. "Gre za to, da uresničimo pravno prakso, da določimo standarde, da vidimo, ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi," je dejal Erjavec.

Po njegovem računsko sodišče s svojo odločitvijo pretirava, zato tudi ne vidi nobenega razloga za to, da bi sam odstopil. "Če bo moral vsak minister odstopiti zaradi takšnih banalnih zadev, ne vem, kam to pelje to državo," je povedal.

Na vprašanje, ali nima morda občutka, da bi si njegov odstop želel kdo v koaliciji, pa je Erjavec dejal, da si pa morda tega želi kdo v opoziciji.

Predsednik Zaresa Golobič pa je dejal, da je bilo odločitvi predsednika vlade Boruta Pahorja danes soglasno pritrjeno. "Gre za načelno odločitev in kot tako jo velja pozdraviti," je poudaril.

Kot je pojasnil s poslankami in poslanci Zaresa o tem še ni govoril, verjame pa, da bo stranka podprla predlog Pahorja - tudi zato, ker gre za predlog, ki ga daje predsednik vlade in vodja koalicije.

Na vprašanje, kako komentira nekatere namige, da naj bi prav on stal za to "destabilizacijo", je Golobič odvrnil, da takšne komentarje verjetno dajejo "isti, kot jih je moč najti v veliko večjem številu kvaziafer, ki jih poskušajo pripisovati meni, tako da se mi ne zdi, da si zaslužijo moj komentar".

Kot je znano, je predsednik vlade Borut Pahor danes napovedal, da bo državnemu zboru v 15 dneh predlagal, naj razreši ministra za okolje in prostor Erjavca. To je Pahor povedal po tem, ko se je z ministrom Erjavcem pogovoril o danes objavljenem pozivu računskega sodišča k njegovi razrešitvi.

Erjavca sicer lahko razreši državni zbor na javnem glasovanju z večino opredeljenih glasov, takoj nato pa lahko predsednik vlade poslancem predlaga novega kandidata za ministra. Predsednik vlade mora ministra predlagati v desetih dneh, vodenje ministrstva pa lahko prepusti drugemu ministru ali pa ga vodi sam. Lahko pa se tudi zgodi, da državni zbor Erjavca ne razreši, v tem primeru pa bi ostal na ministrskem položaju.

Če bo državni zbor ministra Erjavca razrešil, bo to že druga rekonstrukcija vlade v prvem letu mandata. Oktobra lani je namreč zaradi osebnih razlogov odstopila ministrica brez resorja, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlata Ploštajner, ki je tudi sodila v kvoto ministrov iz vrst DeSUS. Na predlog te stranke je državni zbor nato za njenega naslednika imenoval Henrika Gjerkeša.