900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijonski prihranek

Deli na:

Z varčevalnimi ukrepi, ki jih je sprejel državni zbor zaradi zaostrenih gospodarskih razmer, bo državni proračun prihranil milijon evrov. Vlada bo namreč z rebalansom letošnjega proračuna DZ zmanjšala sredstva, ki bi bila sicer namenjena za investicije in materialne stroške.

Z varčevalnimi ukrepi, ki jih je sprejel državni zbor zaradi zaostrenih gospodarskih razmer, bo državni proračun prihranil milijon evrov. Vlada bo namreč z rebalansom letošnjega proračuna DZ zmanjšala sredstva, ki bi bila sicer namenjena za investicije in materialne stroške.

Predstavniki poslanskih skupin so na današnji seji kolegija predsednika DZ Pavla Gantarja soglasno potrdili predlog rebalansa proračuna DZ za letošnje leto. Tako bo vlada z rebalansom državnega proračuna državnemu zboru zmanjšala proračunska sredstva za milijon evrov.

Večino sredstev bo državni zbor privarčeval z zmanjšanjem investicij v letošnjem letu, predvsem s prestavitvijo obnove male dvorane na Šubičevi na prihodnje leto. V DZ bodo poleg tega zmanjšali vozni park za dve vozili, prestavili zamenjavo pohištva v nekaterih prostorih parlamenta ter zmanjšali še nekatere druge investicije.

V parlamentu bodo varčevali tudi z zmanjšanjem materialnih stroškov. Tako bodo nadaljevali s trendom zmanjševanja študentskega dela, zmanjšali stroške za papir in grafične storitve, zmanjšali dobavo cvetličnih aranžmajev ter uveljavili sistem za upravljanje dokumentov v informacijskem sistemu DZ.

Kolegij predsednika DZ je poleg tega sprejel spremembe pravilnika o mednarodni dejavnosti državnega zbora, s katerimi bodo privarčevali na račun potovanj poslancev v tujino.

S sprejetimi spremembami so tako med drugim zmanjšali številčnost delegacij v okviru bilateralnih obiskov s pet na tri poslance ter zaostrili pogoje za nakup letalskih vozovnic poslovnega razreda. Zaostrili so tudi možnost udeležbe poslancev na mednarodnih dogodkih, ki se jih udeležijo na podlagi osebnega vabila, z dveh na eno udeležbo letno.

Predstavniki poslanskih skupin so danes še sklenili, da bo DZ novelo zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki obravnaval po nujnem, spremembe zakona o zemljiški knjigi pa po skrajšanem postopku.