GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Menjave lastnikov v Preventu?

Deli na:

Največji lastnik Prevent Globala Janko Zakeršnik je pripravljen nekdanjemu predsedniku uprave Prevent Globala Jožetu Kozmusu prodati svoj 52-odstotni lastniški delež v družbi. Kot pogoj ob tem postavlja, da se za "najmanj pet let ohrani vsa proizvodnja v Sloveniji", je Zakeršnik povedal za STA. Kozmus odgovora še ni prejel, zato ga še ne komentira.

Največji lastnik Prevent Globala Janko Zakeršnik je pripravljen nekdanjemu predsedniku uprave Prevent Globala Jožetu Kozmusu prodati svoj 52-odstotni lastniški delež v družbi. Kot pogoj ob tem postavlja, da se za "najmanj pet let ohrani vsa proizvodnja v Sloveniji", je Zakeršnik povedal za STA. Kozmus odgovora še ni prejel, zato ga še ne komentira.

Kozmus je ponudbo Zakeršniku poslal v torek in v njej predlagal, da mu za njegov 52-odstotni delež plača 5,2 milijona evrov, pri čemer je kot pogoj za sklenitev pogodbe postavil odstop zdajšnje uprave in nadzornega sveta Prevent Globala. Ponudil je, da bo prvo tretjino kupnine nakazal v mesecu dni, drugi del v letu dni in tretjega v dveh letih.

Višino ponudbe pa je razložil s besedami, da mu je sam svoj 22-odstotni delež prodal za 1,9-kratnik EBIT Preventa Globala, kar je znašalo nekaj manj kot deset milijonov evrov. Zdaj mu ponuja 2,5-kratnik dobička iz poslovanja, znižanega za letošnjo izgubo iz poslovanja, oziroma 5,2 milijona evrov, je pojasnil nekdanji predsednik uprave.

Kozmus, ki ima trenutno v lasti 1,18-odstotni delež Prevent Globala, je povedal še, da je z njegovo ponudbo seznanjen tudi drugi največji lastnik Prevent Globala Nijaz Hastor, ki ima 45-odstotni lastniški delež in ki Kozmusa po njegovih besedah tudi podpira. Kozmus, ki je družbo vodil 28 let, je v primeru nakupa večinskega deleža v Prevent Globalu napovedal prevzem vodenja družbe, za katero meni, da stečaj ni potreben.

Tudi po informacijah predsednika nadzornega sveta Prevent Globala Vladimirja Bilića, ki ga je sicer Kozmusov vstop v dogajanje presenetil, je v ozadju ponudbe Hastor. Se pa tudi Biliću "ne zdi narobe, da bi vodenje Prevent Globala ponovno prevzel Kozmus", ki je v sodelovanju s Hastorjem podjetje dolgo uspešno vodil.

Zakeršnik pa je v zvezi s Kozmusovo ponudbo za STA dejal le še to, da "naj pripeljeta nazaj tisto, kar sta odpeljala", pri čemer je imel v mislih Hastorja in Kozmusa. "Pomembno je, da ljudje tukaj ohranijo svoja delovna mesta," je dodal zaenkrat še največji lastnik Prevent Globala Zakeršnik.

V Ljubljani so se sicer mudili predstavniki nemškega podjetja Prevent DEV v Hastorjevi lasti, ki so ponovili znane zahteve po zamenjavi predsednika uprave Prevent Globala Ivana Majcna. Kot je povedal pooblaščenec družbe Prevent DEV za Prevent Global Carsten Unverricht, je osnova dela zaupanje in partnerstvo, česar pa z upravo pod Majcnovim vodstvom nimajo več.

"Pogoj, katerega izpolnitev zahtevamo, je odhod Majcna, šele potem se bomo lahko pogovarjali," je pojasnil Unverricht. S predstavniki Prevent Globala so se v Prevent DEV pripravljeni srečati, a pod svojimi pogoji, torej ob predpostavki, da Majcen odide s čela Prevent Globala. "Če bo ta pogoj uresničen, se bomo sestali in dali jasne signale, kako naprej," je zatrdil Unverricht.

Unverricht je poudaril, da trenutne razmere čutijo tudi stranke družbe Prevent DEV in si želijo čimprejšnje rešitve. "Dokler ne rešimo zapleta, ne bomo dobivali novih poslov," je dejal. Torkova dveurna prekinitev dela v Prevent Globalu po njegovih besedah ni vplivala na poslovanje, si pa morajo v prihodnje prizadevati, da do takšnih prekinitev ne pride več.

Unverricht ne želi ugibati, kdo bi se lahko povzpel na čelo Prevent Globala ob morebitnem Majcnovem odhodu. "Imamo ljudi, ki so izkušeni, lahko se zanesemo na tri, štiri osebe, a o imenih ne bi govoril," je zatrdil. Na vprašanje, ali je med njimi Kozmus, Unverricht ni želel odgovoriti. Dejal pa je, da se je Kozmus izkazal kot dober direktor, vendar pa ni želel komentirati Kozmusove ponudbe največjemu lastniku Prevent Globala Janku Zakeršniku.

Kot je zatrdil Unverricht, je predlog Prevent DEV za ohranitev samo proizvodnje v Slovenj Gradcu z okoli 800 delavci dober; gre za jasen koncept, za katerim stojimo. "Če trenutna uprava obljublja, da bo zadržala 1400 zaposlenih, to je laž," je poudaril in dodal: "Še vedno upamo, da bomo našli rešitev."

Za zdaj Prevent DEV ne namerava prenesti nobenih programov, zatrjuje Unverricht. "Imamo pogodbe, ki jih spoštujemo. Toda moramo pa zagotoviti oskrbo našim strankam. Uprava Prevent Globala nas sili, da iščemo druge rešitve, da se obračamo na naše tovarne v drugih delih sveta," je dejal.

Unverricht je še dejal, da do zdaj iz Slovenj Gradca niso odpeljali repromateriala. Tja so sicer poslali njihove tovornjake, saj so morali reagirati, a so se tovornjaki vrnili brez materiala, saj Prevent Global odvoza ni dovolil.

Za v petek napovedana seja nadzornega sveta Prevent Globala, na kateri bi ta odločal o predlogih uprave za rešitev družbe pred plačilno nesposobnostjo, je prestavljena za teden dni, in sicer zaradi več razlogov. Kot je povedal Bilić, bo do takrat znanih "precej dejstev", povezanih s prihodnostjo družbe, poleg tega pa je uprava, ki bi morala sodelovati na seji nadzornikov, v petek odsotna.

Kot je znano, položaj v Prevent Globalu poleg gospodarske kriza močno bremeni spor med največjima lastnikoma družbe Zakeršnikom in Hastorjem, ki ne najdeta skupnega jezika glede prihodnosti podjetja. Čeprav ima Zakeršnik večji lastniški delež, ima poslovne niti v rokah Hastor, saj prek njegovega Prevent DEV, katerega solastnik je bil do leta 2007 tudi Prevent Global, poteka 80 odstotkov poslov Prevent Globala, ki v svojem avtomobilskem delu v Sloveniji zaposluje 1300 delavcev.

Hastor sicer že nekaj časa uresničuje napovedi o selitvi proizvodnje iz podjetij, ki spadajo pod okrilje Prevent Globala, v podjetja v svoji lasti, med katerimi je tudi Prevent Halog v Lenartu v Slovenskih goricah. Tako je tja letos že preselil nekatere proizvodne programe, med drugim iz proizvodnega podjetja v Radljah ob Dravi. Delna posledica tega je bilo tudi julijsko in avgustovsko odpuščanje skupno 169 zaposlenih.

Medtem se likvidnostna situacija Prevent Globala vseskozi slabša. Dolgovi, ki izvirajo predvsem iz preteklosti, se približujejo številki 60 milijonov evrov. Da bi se podjetje izognilo grozeči plačilni nesposobnosti, pa nujno potrebuje 5,2 milijona evrov posojila.