Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matevž Krivic: Na črni petek je sodišče poleg sodbe domnevnemu zločincu izreklo še sodbo sámo sebi

Deli na:
Matevž Krivic: Na črni petek je sodišče poleg sodbe domnevnemu zločincu izreklo še sodbo sámo sebi

Foto: Bobo

Petek, 22. decembra, je bil črni petek za dr. Milka Noviča, kateremu je tega dne višje sodišče potrdilo obsodbo na 25 let zapora, ki je s tem postala pravnomočna in izvršljiva - ne glede na vsa nadaljnja pravna sredstva, ki bodo zoper to sodbo nedvomno še vložena.

Svoje mnenje o tej sodbi bom povedal, ko bo napisana in objavljena. Toda tega dne je bila - neuradno in nepooblaščeno - izrečena še ena, za moje razumevanje pravičnosti in poštenja pomembnejša "razsodba" od tiste uradne. 

Izrečena ni bila "v imenu ljudstva", ampak, tako vsaj jaz to razumem, v imenu občečloveške morale. "Izrekla" sta jo oče in mati žrtve zločina in sicer sodišču, ki izpovedi matere o okoliščinah umora njenega sina ni hotelo niti prisluhniti (potem ko oče zaradi bolezni na sodišče ni mogel priti).

Svojci žrtve zločina pogosto niso zadovoljni s kaznijo, ki je bila storilcu zločina odmerjena, tudi s kaznovanjem po njihovem mnenju nepravega storilca najbrž ne - da bi mati in oče žrtve zločina zbrala v sebi to moralno moč, da javno, pri sojenju, zastavita svojo besedo v prid domnevnemu morilcu njunega sina, pa še nisem doživel.

Toda našlo se je sodišče, ki te besede niti slišati ni hotelo - in je s tem, vsaj v mojih očeh, na ta črni petek pravzaprav kar sámo izreklo poleg sodbe domnevnemu zločincu še sodbo sámo sebi.

 O pradavni Salomonovi razsodbi sem seveda lahko le bral - to včerajšnjo "razsodbo" dveh preprostih ljudi, matere in očeta žrtve zločina, ki sta zmogla pogum in poštenje, da se javno zoperstavita kaznovanju po njunem mnenju nedolžnega, pa mi je bilo dano doživeti. Po svoji moralni moči in globini zame prekaša Salomonovo. Globoko spoštovanje!

 Matevž Krivic, bivši ustavni sodnik